Inca de la inceput trebuie sa spunem ca importanta legumelor in alimentatia umana nu poate fi subestimata, deoarece contribuie la imbunatatirea sanatatii si la mentinerea longevitatii. Legumele proaspete sunt considerate deosebit de utile. Exista chiar si diete terapeutice speciale cu legume prescrise pentru bolile tractului gastro-intestinal. In acest articol, vom analiza ce loc ocupa legumele in alimentatia umana in ceea ce priveste efectul lor asupra corpului uman.

Care sunt beneficiile consumului de legume?

Datorita faptului ca legumele sunt diferite calitativ de alte alimente, acestea au primit recunoastere de la gastroenterologi si nutritionisti. De exemplu, legumele, spre deosebire de fructe, contin putini acizi simpli si zaharuri. Prin urmare, atunci cand sunt consumate crude, tractul digestiv nu este supraincarcat si nu exista niciun efect negativ asupra smaltului dentar.

Principala diferenta dintre legume si peste sau produse de origine animala este ca practic nu contin grasime. Aproape niciun acid gras si uleiuri nu sunt depozitate in partile verzi ale plantelor sau in culturile de radacina, motiv pentru care nutritia vegetala este inclusa in orice dieta alimentara sau medicala si in cantitati aproape nelimitate.

Toata lumea stie ca cerealele sunt foarte sanatoase si trebuie sa fie prezente in meniul zilnic, acelasi lucru este valabil si pentru produsele din faina de grau dur sau paine din tarate. Aceste produse sunt necesare unei persoane, deoarece contin o cantitate mare de carbohidrati, vitamine si minerale. Dar in procesul de preparare, majoritatea nutrientilor se pierd. Majoritatea legumelor, spre deosebire de produsele enumerate mai sus, pot fi consumate crude, iar toate elementele valoroase vor ramane in ele si vor intra in corpul uman.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de legume?

Dieta sanatoasa cu legumeDesi toate legumele difera unele de altele prin caracteristicile si calitatile lor, ele au proprietati comune care sunt benefice pentru organismul uman. Datorita lor, importanta legumelor in nutritie este atat de mare. Sa aruncam o privire la ele:

  • Bogate in carbohidrati, cu putine proteine si grasimi. Acesta este un semn distinctiv nu numai al legumelor, ci si al fructelor. Dar daca in fructe carbohidratii sunt prezentati sub forma de zaharuri simple, atunci in legume sunt polizaharide, in principal fibre si amidon. Fibrele sunt necesare pentru buna functionare a intestinelor, le fac sa functioneze mai activ, iar amidonul este o sursa de energie necesara pentru sustinerea vietii organismului.
  • Multa apa. Multe legume sunt 90-95% apa, ceea ce ajuta la mentinerea organismului hidratat. Si dupa cum stim, apa joaca un rol important in digestia alimentelor si sunt mai usor de procesat in tractul gastrointestinal. Prin urmare, legumele ar trebui sa fie prezente in dieta umana in fiecare zi. De asemenea, cu o cantitate suficienta de apa in organism, procesele fiziologice trec mai usor, pielea devine mai moale si mai curata.
  • Prezenta enzimelor proprii. Aceasta proprietate unica se gaseste numai in produsele din plante proaspete. Prezenta enzimelor in legume duce la faptul ca acestea se descompun usor in tractul digestiv de la sine, iar organismul nu trebuie sa-si cheltuiasca propria energie pentru a le digera.
  • Concentratie uriasa de minerale si vitamine. Datorita acestei proprietati, legumele joaca un rol cheie in orice dieta sanatoasa. In ceea ce priveste continutul de nutrienti, doar organele interne ale animalelor si fructele pot concura cu legumele. Daca algele marine sunt considerate legume, atunci puteti face un meniu alimentar cu legume care va satisface pe deplin nevoia de nutrienti a organismului. Si aceasta este cheia fluxului normal al tuturor proceselor energetice si metabolice din corpul uman.
  • Posibilitate de consum brut. Celelalte produse alimentare pot fi consumate doar dupa ce au fost prelucrate termic. In procesul de gatire, ele pierd majoritatea nutrientilor. Dar legumele vor da corpului tot ceea ce se afla in acestea, deoarece le poti manca „chiar din gradina”.

Rezumand, as dori sa observ ca pentru organism valoarea pozitiva a legumelor in nutritie este exprimata astfel:

  1. sistemele genito-urinar, endocrin, nervos functioneaza bine;
  2. nu exista un proces de acumulare a celulelor adipoase;
  3. un numar mare de vitamine si minerale au un efect benefic asupra metabolismului;
  4. continutul ridicat de apa contribuie la desfasurarea normala a reactiilor interne ale corpului;
  5. corpul primeste suficienta energie pentru a face o munca grea.

S-ar parea ca legumele sunt un produs ideal, doar le poti manca. Dar nu totul este atat de simplu…

Care sunt dezavantajele unui meniu exclusiv vegetal?

Legumele in alimentatia umana sunt foarte importante, cu siguranta sunt utile si necesare pentru viata normala, dar contin prea putini aminoacizi si proteine. Si aceste substante sunt materialul de constructie al organismului, fara ele oasele si muschii nu pot creste, ranile nu se pot vindeca. Acest lucru este valabil mai ales pentru adolescenti si copii. Prin urmare, proteinele animale si nucile ar trebui sa fie intotdeauna prezente in dieta zilnica a tinerei generatii.

In sezonul rece, organismul are nevoie de alimente care contin cantitati mari de grasimi, precum nuci, lapte, branzeturi, oua. Datorita acestor produse, o persoana se va putea incalzi, dar legumele nu vor ajuta in acest sens.

Cel mai mare dezavantaj al legumelor este ca, in timpul tratamentului termic, majoritatea enzimelor, vitaminelor si mineralelor se descompun, iar umiditatea care da viata se evapora. De aceea, in toate meniurile dietetice si medicale se recomanda folosirea lor crude sau, in cazuri extreme, aburite.

Citeste si articolul: De ce este nevoie de contract prenuptial pentru o familie moderna

O dieta sanatoasa fara legume este imposibila. Dar, in acelasi timp, nu poti trai numai din legume. Prin urmare, fiecare persoana rezonabila ar trebui sa-si planifice corect dieta, astfel incat sa contina toate tipurile de produse in cantitatea necesara.