Majoritatea cuplurilor se casatoresc din dragoste si in mod eronat cred ca incheierea unui acord prenuptial pare o manifestare a neincrederii fata de partener. De fapt, un astfel de acord este un mod eficient de a te proteja pe tine si proprietatea ta, nu numai in cazul dizolvarii uniunii, ci si in viata de familie. De ce ai nevoie de un acord prenuptial si in ce situatii este recomandat sa il incluzi in planurile tale?

Esenta contractului prenuptial

Contractul este incheiat de cupluri casatorite pentru a proteja drepturile de proprietate si familie pentru intretinere reciproca. Semnarea unui document prenuptial nu este o procedura umilitoare care arata gradul de neincredere al unuia dintre soti, ci un pas normal adecvat al partenerilor pentru a separa relatiile personale de afaceri. Acordul nu poate reglementa:

 1. relatia sotilor;
 2. indatoririle gospodariei;
 3. limitarea capacitatii juridice;
 4. obligatiile fata de copii.

Documentul prevede:

 1. regimul de proprietate asupra bunurilor dobandite in sau inainte de casatorie;
 2. drepturile si obligatiile partenerilor in legatura cu securitatea materiala reciproca;
 3. procedura si termenii pentru ajustarea prevederilor;
 4. conditiile de reziliere a contractului.

Dupa ce ai inteles pentru ce se foloseste un acord prenuptial si explicand acest lucru jumatatii tale, vei oferi un garant al unui viitor fericit pentru tine si copii.

Cine semneaza contractul prenuptial si cand?

Un contract prenuptial protejeaza proprietatea individuala si viata familiara

Cand se semneaza un contract prenuptial

Conform legislatiei romanesti, un contract prenuptial sau conventia matrimoniala, poate fi incheiat de cupluri care s-au casatorit intr-un registru civil sau cu cel putin 20 de zile inainte de casatorie. Documentul incepe sa fie valabil de la data legalizarii sau din momentul inregistrarii oficiale a casatoriei si ramane valabil pana la incetarea acesteia, cu exceptia clauzelor referitoare la perioada post-divort. Daca se doreste, sotii pot incheia un acord in orice moment al vietii de familie, chiar si la cativa ani dupa nunta, precum si pot negocia si prescrie conditii speciale pentru rezilierea si modificarea contractului.

Daca contractul este incheiat de un cuplu care nu intentioneaza sa inregistreze oficial relatia de casatorie, acesta nu are forta juridica. Practica judiciara arata ca prezenta unui document fara casatorie nu stabileste regimurile de proprietate si cedare a bunurilor.

Ce drepturi protejeaza documentul?

Deci, de ce este necesar un contract prenuptial si in ce cazuri este incheiat? Motivele obisnuite sunt proprietatea intreprinderii, protectia dreptului de a dispune de proprietate, necesitatea consolidarii relatiilor de familie prin distribuirea veniturilor.

Pastrarea dreptului de proprietate

Un sot care cumpara un apartament in timp ce este casatorit, este obligat sa il imparta in actiuni egale cu sotia sa in caz de divort. Prin incheierea unui contract prenuptial si stabilirea unui regim separat asupra acestui tip de proprietate, el primeste o garantie ca, in caz de divort, intregul apartament ii va fi transferat.

O alta situatie: in momentul nuntii, sotii au cate o masina, iar in timpul vietii de familie decid sa vanda masina sotului si sa conduca aceeasi masina impreuna. In caz de divort, potrivit legii, sotia ramane cu masina, iar interesele sotului nu sunt protejate. In contractul de casatorie, se poate asigura un rezultat diferit al evenimentelor.

Protectia afacerilor impotriva atacurilor conjugale

Unul dintre raspunsurile la intrebarea “de ce este necesar un contract de casatorie?”, este pastrarea dreptului de a detine o afacere pentru unul dintre soti.

Un exemplu este casatoria dintre o studenta si un om de afaceri. Aceasta nu are slujba, iar el detine o intreprindere mare, din care jumatate vor merge la ea in caz de divort conform Codului familiei. Prin incheierea unui acord intre soti, acestia indica faptul ca, in caz de divort, sotul va pastra afacerea. Pentru ca acordul in ansamblu sa nu aduca atingere drepturilor sotiei, lasand-o fara niciun ban, i se atribuie sprijin material dupa divort. In caz contrar, instanta va declara contractul nul, iar tranzactia este nula din cauza incalcarii drepturilor unui partener.

Daca circumstantele se schimba in timp, omul de afaceri isi pierde averea, iar sotia isi deschide propria afacere, acordul se rescrie.

Participarea si intretinerea venitului familiei

Printr-un acord de casatorie, partenerii pot stabili specificul bugetului familiei, precum si drepturile si obligatiile de intretinere reciproca pentru perioada vietii de familie si in cazul incetarii casatoriei. De obicei, acordul include o clauza conform careia partenerul, care si-a parasit cariera de dragul familiei, va primi sprijin la timp si in cazul incetarii relatiei conjugale.

In contract, se poate prescrie ca dobanda pentru depozitul bancar al sotului este proprietate comuna, dividendele raman la sotie, iar banii din vanzarea proprietatii raman la persoana pentru care a fost inregistrata.

Cheltuielile familiale sunt o clauza a contractului prenuptial care stabileste care sot este responsabil pentru facturile de utilitati si alimente si cine este responsabil pentru plata pentru calatoriile de vacanta, imbracamintea si alte bunuri.

Necesitatea unui acord prenuptial

Cand incheiati o uniune, stabiliti de ce aveti nevoie de un acord prenuptial. Alegeti unul dintre elementele de pe lista sau veniti cu propria justificare pentru semnarea documentului:

 • detineti o afacere si o parte din aceasta poate suferi in timpul divizarii proprietatii;
 • doriti sa oferiti o prevedere decenta pentru copiii nascuti in casatorie;
 • nu doriti sa cheltuiti bani in plus pentru un avocat specializat in divorturi;
 • sistemul nervos iti este drag si nu intentionezi sa-l strici in caz de divort;
 • sunteti sustinut financiar de un partener bogat;
 • nu sunteti sigur cu privire la adecvarea actiunilor sotului sau sotiei;
 • sotia are o pofta excesiva de valori materiale.

Exemple de aplicare practica a contractului prenuptial

Situatii tipice in care are sens incheierea unui contract prenuptial. Acestea sunt legate in principal de achizitionarea de bunuri imobiliare.

Achizitionarea unui apartament pe baza de ipoteca dupa casatorie

Conform Codului familiei, un apartament, a carui proprietate este inregistrata dupa casatorie, este considerata proprietate comuna in caz de divort si este impartita intre soti in cote egale. In acelasi timp, instanta nu tine cont de marimea platii initiale si de cine a efectuat-o la cumparare. In acest caz particular, contractul prenuptial este necesar pentru a asigura pastrarea dreptului de proprietate asupra imobilului de catre persoana care a contribuit cu o suma mare la cumparare. Paragrafele documentului indica faptul ca proprietatea apartine celui care a efectuat plata initiala si efectueaza in mod regulat plati la ipoteca.

Cumpararea proprietatii de catre parintii unui partener

Situatia financiara din tara dicteaza conditiile in care persoanele care au ajuns la varsta adulta nu pot obtine un imprumut pentru achizitionarea de locuinte sau o masina. Si parintii care doresc sa ajute la achizitionarea proprietatii transfera bani pentru a plati avansul si pentru a da fonduri pentru a achita imprumuturile. Nu au dreptul de proprietate asupra unui apartament sau a unei masini – il inregistreaza pentru propriul lor copil. Pentru a pastra dreptul de proprietate, acestia incheie un contract de prenuptial, incluzand in acesta o clauza care stabileste ca, in caz de divort, proprietatea ramane la cel al carui rude l-au cumparat.

Rata de rambursare a datoriilor ipotecare

Codul familiei stabileste o procedura in care datoriile la imprumuturi sunt distribuite uniform intre sot si sotie. Si daca un partener evita sa plateasca partea sa din contributii, al doilea plateste facturile pentru doi. Acesta poate cere despagubiri cu implicarea executorilor judecatoresti. Pentru a evita aceasta problema, se incheie un contract prenuptial, in care sunt indicate specificul rambursarii datoriilor ipotecare. Apoi, la incetarea relatiei de casatorie, datoria ipotecara cade pe umerii unuia dintre parteneri.

Prevenirea procedurilor in instanta

Divortul legal poate duce la dispute asupra proprietatii intre soti, ducand la litigii indelungate. Un acord prenuptial bine intocmit si notarizat care reglementeaza problemele de proprietate in timpul casatoriei si dupa divort ajuta la evitarea acestora.

Datorita contractului, sotii acorda mai multa atentie copiilor si problemelor legate de starea lor emotionala in timpul divortului.

Notarii nu recomanda incheierea unui contract prenuptial in pragul divortului – in instanta, documentul este studiat minutios pentru incalcarea drepturilor uneia dintre parti si poate fi invalidat. Sotii care sunt ingrijorati de averea lor sunt sfatuiti sa incheie un acord pentru impartirea proprietatii si sa determine actiunile acesteia pentru a evita disputele si litigiile.

Un contract prenuptial este necesar pentru solutionarea relatiei dintre parteneri si este un document adecvat la incheierea unei casatorii. Pentru o influenta juridica efectiva, acesta trebuie sa prevada drepturile ambelor parti, termenii si conditiile pentru schimbare si incetare, sa fie flexibile la conditiile dinamice de viata ale sotilor.