Necesitatea si avantajele actului notarial

Notarul este considerat un consilier independent, un compilator impartial care actioneaza in numele statului, impiedica aparitia conflictelor juridice, asigura protectia proprietatii private, stabilitatea cifrei de afaceri civile si, astfel, joaca un rol crucial in dezvoltarea statului de drept si a societatii civile in ansamblu.

Necesitatea actului notarial

Se pare ca cetatenii care traiesc intr-o tara democratica sunt liberi sa intre in relatii contractuale cu ceilalti pe cont propriu, fara supravegherea autoritatilor si fara un notar. Multi oameni spun ca, cu cat este mai usoara procedura de tranzactie, cu atat mai bine.
Suna tentant, dar de fapt aceasta se poate transforma in probleme grave pentru aceiasi cetateni. Din nefericire, cultura juridica lasa mult de dorit si toti cetatenii nu ar trebui sa fie proprii lor avocati. O persoana nu este de vina pentru faptul ca nu stie cum sa elaboreze corect un document si sa prevada consecintele acestuia. Iar atunci cand un cetatean este inselat din cauza analfabetismului sau legal, el nu este de vina. Statul este vinovat, care este obligat sa se asigure ca intentiile cetatenilor se incadreaza in cadrul legii si ca drepturile unora nu sunt exercitate din cauza incalcarii drepturilor altora. De fapt, pentru acest scop omenirea a inventat notariatul.
In desfasurarea activitatii sale, notarul nu se limiteaza doar la certificarea documentelor sau doar la consiliere juridica, el efectueaza o examinare legala a tuturor termenilor acordului, explica faptele necesare incheierii tranzactiei, verifica respectarea de catre parti si o serie de alte obligatii importante pentru respectarea legislatiei.

Avantajele unui act notarial

Un document notarial prevede si protejeaza dreptul in numele statului.
Fapta notariala este recunoscuta public si a crescut ponderea probatorie; este foarte dificil de a contesta autenticitatea faptelor continute intr-un astfel de document, puritatea si forta juridica a acestuia.
Inainte de a efectua un act notarial, notarul explica in detaliu drepturile si obligatiile partilor, informeaza despre consecintele juridice ale tranzactiei.
Actul notarial trebuie sa respecte pe deplin legea. Incalcarea drepturilor in baza unui act notarial este, in principiu, imposibila, deoarece in primul rand notarul asigura fiabilitatea si legalitatea.
Un practician privat notar este pe deplin raspunzator pentru eroarea profesionala. O garantie suplimentara aici este asigurarea obligatorie a activitatilor profesionale.