Pomii fructiferi din gradina asteapta ingrijirea si atentia proprietarilor inca de primavara devreme. In martie sau inceputul lunii aprilie, odata cu aparitia zilelor calde cu temperaturi pozitive, pomii fructiferi sunt varuiti de gradinari.

Varuirea pomilor nu se face doar pentru estetica

Multi oameni cred ca varuiesc copacii pentru frumusete, iar trunchiurile albe ale pomilor din gradina arata elegant. Cu toate acestea, varuirea copacilor nu se efectueaza deloc in scopuri estetice, ci pentru a proteja scoarta pomilor fructiferi deoarece, la fel ca pielea, aceasta apara tesuturile interioare ale copacului.

La inceputul primaverii, trunchiurile inchise la culoare ale copacilor pot deveni foarte fierbinti de la razele arzatoare de soare, deoarece nu sunt umbrite de frunze. Arsurile de la soare pot afecta scoarta copacilor, in timp aparand fisuri pe ea. Culoarea alba va reflecta razele calduroase ale soarelui, impiedicand scoarta sa se supraincalzeasca, aceasta fiind un ecran protector excelent impotriva arsurilor.

In plus, varuirea pomilor este o procedura excelenta pentru dezinfectarea scoartei de pe trunchiuri, toti daunatorii si larvele pastrate in crapaturile sale fiind distruse. De asemenea, copacii varuiti nu vor fi acoperiti cu licheni, iar ciupercile nu vor putea creste pe ei.

Pregatirea solutiei pentru varuirea pomilor

Pentru a varui copacii, trebuie sa pregatiti un amestec de apa cu var. Magazinele de profil vand solutii gata preparate pentru varuirea copacilor, ce trebuie doar diluate cu apa, dar daca nu gasiti un amestec special sau vopsea speciala pentru varuirea copacilor, cumparati var stins sub forma de pasta si sulfat de cupru (cunoscut si sub numele de piatra vanata).

Sulfatul de cupru este adaugat la solutia de var ca si dezinfectant, pentru a proteja impotriva aparitiei ciupercilor si a degradarii lemnului. Sulfatul de cupru arata frumos sub forma unor cristale albastre stralucitoare. In ciuda aspectului sau atractiv, trebuie sa lucrati cu manusi de protectie si ochelari pentru a preveni atingerea substantei pe piele sau ochi.

Pentru a pregati o solutie optima pentru varuirea copacilor, se toarna mai intai aproximativ un litru de apa calda intr-un recipient mic si se dilueaza in el o lingura de sulfat de cupru. Apoi adaugati un kilogram de pasta de var stins si amestecati bine.

Solutia pentru varuirea copacilor nu trebuie sa fie nici prea groasa dar nici apoasa, astfel incat varuirea sa nu se scurga repede pe scoarta, ci sa se aseze uniform pe scoarta si, in acelasi timp, sa patrunda in cele mai mici fisuri. Puteti adauga argila sau gunoi de grajd proaspat pentru a ingrosa solutia. Trebuie sa varuiti toate culturile din gradina, indiferent de varsta – meri, peri, pruni, ciresi si alti pomi sau chiar si arbusti fructiferi.