Orificiul urias vizibil pe Marte.

Un orificiu urias a fost descoperit pe Marte

Reprezentanti ai agentiei aerospatiale americane NASA au aratat recent o fotografie in care puteti vedea un detaliu destul de neobisnuit al peisajului martian – un orificiu urias, aproape perfect rotund, situat pe panta unui fost vulcan martian denumit Peacock Mountain.

Orificiul de pe Marte pare a fi intrarea intr-o pestera

Potrivit oamenilor de stiinta, cand planeta Marte a fost activa vulcanic, acest orificiu a fost umplut cu lava pana la margine. Ulterior, dupa ce activitatile vulcanice s-au incheiat si lava s-a solidificat, suprafata solida subtire de sus s-a prabusit in spatiile formate de lava care s-a intors in magma planetei Marte, iar acest origiciu gigantic ar fi aparut.

Analizele uriasului orificiu au relevat ca diametrul sau masoara 35 de metri. Adancimea sa este estimata a fi de 28 de metri pana la varful deseurilor acumulate in ea. Calculele arata ca mormanul prabusit a fost de 62 de metri si 90 de metri inaltime inainte de a se prabusi. Aceste dimensiuni sunt mult mai mari decat dimensiunile pesterilor tuburilor de lava formate in mod similar pe Pamant.

Probabilitatea existentei vietii pe Marte este mai mare in interiorul planetei decat la suprafata

Potrivit expertilor, astfel de cavitati prezinta un interes considerabil pentru cercetare, deoarece ele sunt bine protejate de conditiile nu foarte potrivite pentru viata (asa cum o stim noi) de pe suprafata planetei Marte si, prin urmare, au o sansa in plus de a fi locuite. Se presupune ca deschideri precum cea prezentata in fotografie pot fi obiect de studiu pentru viitoarele misiuni de cercetare robotizata sau chiar umana.

Probabilitatea ca Marte sa fie locuita este considerata de marea majoritate a oamenilor de stiinta ca fiind extrem de mica. Totusi, pe Planeta Rosie ar existat candva un ocean de apa in stare lichida, atmosfera a fost destul de densa si, in plus, s-a observat activitate geologica in interiorul planetei. Multi experti nu exclud faptul ca perioada favorabila pentru originea vietii nu a durat suficient timp pe Marte, pentru ca organismele unicelulare sa apara efectiv pe ea. Conform celor mai indraznete ipoteze, urmasii unor astfel de forme de viata s-ar putea chiar adapta la conditiile martiene actuale – in acest caz, noii locuitori ai Planetei Rosii ar putea semana cu microorganismele din desertul Atacama din Chile.