Prognozat a avea loc in luna noiembrie a anului curent, Programul Rabla Electrocasnice 2020 va prezenta cateva modificari fata de voucherele oferite anul trecut romanilor. Astfel ca cei ce doresc sa-si schimbe vechile electrocasnice, consumatoare mari de energie cu altele noi, mai economice, vor beneficia de vouchere de la Ministerul Mediului si in acest an, prin programul Rabla Electrocasnice 2020.

Dupa publicarea acestui proiect in Monitorul Oficial, romanii vor putea aplica, exclusiv online, pentru vouchere cuprinse intre 200 si 400 de lei. Fata de editia anterioara a programului, lista electrocasnicelor ce vor putea fi cumparate a fost extinsa, solicitarea voucherelor facandu-se mai usor, in doar doi pasi simpli.

Inscrierea in Programul Rabla Electrocasnice 2020

Asa cum prevede noul ghid de finantare a programului Rabla Electrocasnice 2020, aflat momentan in dezbatere publica, inlocuirea electrocasnicelor vechi cu altele noi va presupune urmatorii pasi:

  • inscrierea online a solicitantului si obtinerea unui voucher electronic;
  • achizitionarea aparatului electrocasnic dorit, din unul dintre numeroasele magazine inscrise in acest program, fie el fizic sau online.

In consecinta, primul pas ce trebuie facut pentru a obtine voucher prin programul Rabla Electrocasnice 2020 este inscrierea online, ce poate fi facuta pe o platforma pusa la dispozitie de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Pentru a se inscrie, cei interesati trebuie sa furnizeze o serie de informatii, precum:

  • datele personale de identificare (nume, prenume si adresa de domiciliu a solicitantului, CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirarii acestuia;
  • adresa de e-mail a solicitantului, precum si numarul de telefon mobil, valide;
  • declaratia pe propria raspundere potrivit careia nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul local sau cel de stat la data inscrierii;
  • categoria din care face parte aparatul electrocasnic care se cumpara, precum si declaratia pe propria raspundere prin care se obliga sa predea alt aparat electrocasnic uzat, in momentul achizitionarii;
  • acordul solicitantului cu privire la prelucrarea de catre AFM a datelor si informatiilor furnizate, precum si cu privire la transmiterea lor catre terte institutii sau persoane juridice, in vederea verificarii indeplinirii tuturor obligatiilor si clauzelor prevazute de ghid sau in scopul elaborarii de situatii si statistici.

Imediat dupa finalizarea inscrierii in aplicatie, solicitarea fiecaruia va fi analizata de AFM, iar lista solicitantilor aprobati, adica a celor ce vor primi vouchere electronice, va fi afisata pe site-ul AFM, aceasta continand atat datele de identificare ale solicitantilor, cat si sumele pe care le vor primi.

Categoriile de electrocasnice ce intra in Programul Rabla Electrocasnice 2020

Imediat dupa ce le vor fi aprobate solicitarile, cei care vor primi voucherele electronice vor avea la dispozitie o perioada de 15 zile pentru a le utiliza, fie deplasandu-se intr-un magazin fizic, fie comandand electrocasnicele online.

Aparatele ectrocasnice ce se vor preda la schimb vor trebui sa fie de acelasi tip cu cel ce se doreste a fi achizitionat, cu exceptia masinilor de spalat vase si uscatoarelor de rufe, cazuri in care sunt acceptate si alte tipuri de electrocasnice vechi.

In aceasta editie a Programul Rabla Electrocasnice 2020, asa cum apare in ghidul de finantare, sumele pe care le vor primi cei interesati sa-si inlocuiasca electrocasnicele vechi sunt:

  • 400 lei – voucher pentru televizoare cu eficienta energetica cel putin A si uscatoare de rufe cu eficienta energetica cel putin A++; frigidere/ combine frigorifice/ lazi frigorifice/ congelatoare cu eficienta energetica cel putin A++, masini de spalat vase cu eficienta energetica cel putin A++, aparate de aer conditionat, inclusiv aparate de aer conditionat portabile, cu eficienta energetica la racire cel putin A++,
  • 300 lei – voucher pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica cel putin A++;
  • 200 lei – voucher pentru aspiratoare cu eficienta energetica cel putin de clasa A.

De mentionat este faptul ca o persoana poate beneficia de vouchere multiple, numai daca preda un numar egal de electrocasnice uzate, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.