Modernul este o tendinta in arta, varful popularitatii sale cade in a doua jumatate a secolului al XIX-lea – inceputul secolului al XX-lea. O trasatura distinctiva a stilului este plecarea de la colturi si linii drepte in favoarea celor naturale. In acelasi timp, in arhitectura a aparut un interes pentru noile tehnologii si artele aplicate. Stilul Art Nouveau in interior implica o combinatie de functii utilitare si artistice.
Conditii prealabile istorice pentru aparitia modernitatii
In diferite tari, stilul Art Nouveau este numit diferit: in Franta „art nouveau”, in Germania – „Jugendstil”, in Italia – „Liberty”, in Spania – „Modernism”. Dar, in ciuda diferitelor nume sonore, acest stil uneste o singura semnificatie – arta noua, stil tanar. Stilul Art Nouveau din interior a fost intotdeauna luminos, a fost numit era „decaderii si infloririi”. Intr-adevar, noul se afla in limite rezonabile, simultan cu nuante de declin si sublim. Modernul este o sarbatoare a tonurilor neobisnuite, a fanteziilor si culorilor stralucitoare, noutatea arhitecturii, luxul in decor, rafinamentul tesaturilor.
Valul Art Nouveau a lasat o amprenta asupra aspectului apartamentelor. Camerele traditionale au fost inlocuite de un spatiu deschis mare, un fel de decor arhitectural al spatiilor. Toate cladirile din aceasta perioada sunt individualizate si un ritm special este stabilit in interiorul lor, subordonand fiecare element al interiorului. Ritmul este exprimat intr-o alternanta speciala de obiecte si tonuri.
Istoria Art Nouveau nu a cunoscut niciun fel de scheme decorative clare. Toate stilurile care au precedat-o aveau un anumit set de tehnici pentru decorarea podelei, peretilor si tavanului. In modernitate, totul era amestecat si instabil. Stilul modern din interior este intotdeauna divers si unic. Deci, ce a unit toate inovatiile, cu exceptia numelui stilului? Desigur, ignorarea clasicilor consacrati, utilizarea ideilor neconventionale si noi.
Cum sa creati un stil Art Nouveau in interior?
Nu este deloc dificil sa creezi un interior modern intr-un apartament. Trebuie doar sa ne amintim ca acesta este un stil decorativ si sofisticat. Trebuie sa ai bun gust, pentru ca cea mai mica abatere de la cadrul stilului va arata ca o caricatura sau o parodie a modernitatii. Unul dintre cele mai importante momente ale modernitatii este culoarea. Este necesar sa se reproduca schema de culoare speciala a erei „decaderii si infloririi”. Acest concept este cel care da raspunsul la culorile Art Nouveau: culorile, parca stropite cu cenusa, seamana cu chicul decadent.
Combinatiile preferate ale modernistilor sunt albastru-cenusiu, cenusiu-perlat, tonuri de liliac stinse, culoarea unui trandafir decolorat. Imaginile de fundal matasoase, tratamentele pentru ferestre care infatiseaza maci infloriti, pasari exotice, pene de paun, flori ornamentate sunt un succes garantat in stilul Art Nouveau din interior.
Tavanul in stil Art Nouveau
Decorarea tavanului in acest stil a uimit intotdeauna prin designul sau neobisnuit. Depinde de dumneavoastra sa decideti cum va fi tavanul camerei: vopsit si neted cu un candelabru rafinat, usor inflorit, sau cu o mulare usoara din stuc. Sau puteti alege grinzi subtiri din lemn de culoare inchisa care incadreaza chesoane usoare de ipsos. La acea vreme, stucul din ipsos era folosit pentru decorarea tavanelor. Intr-un interior modern, mularile din material artificial (spuma sau poliuretan) sunt folosite pentru a imita Art Nouveau. In interiorul Art Nouveau, puteti gasi deseori vitralii cu modele. Astfel de vitralii consta din bucati de sticla de diferite culori, texturi si forme, care sunt conectate intre ele in functie de tehnologie. Tavanul ar trebui sa atraga atentia prin frumusetea sa, in niciun caz sa nu treaca neobservat.
Podeaua intr-un interior Art Nouveau
Podeaua este singurul element al epocii care nu este deosebit de inovatoare. De obicei, aceasta este o placa de parchet asezata in patrate sau de tip Herringbone. Parchetul artistic se potriveste in interior.
Designerii moderni care proiecteaza stilul Art Nouveau in interior au apreciat tehnologia de taiere buclata, care face posibila realizarea pardoselilor din gresie portelanata sau piatra cu un model in acest stil.
Influentele epocii asupra mobilierului
Interiorul stilului Art Nouveau include bufeturi, comode, fotolii confortabile si moi, canapele, mese pe picioare ornamentate. Prezenta exceselor artistice se simte in mobilier. Vitraliile colorate sau mate, armaturile gratioase, oglinzile tesite, insertiile din fildes, incrustarile din sidef etc. sunt extraordinare. Mobilierul de la inceputul secolului trecut da o aroma speciala. Avand in vedere intervalul de timp relativ mic, puteti gasi articole din acea epoca. Obiectele dreptunghiulare arata si ele grozav in interior, dar cu putina „estetica”. Aceasta poate fi reprezentata de curbura cotierelor sau modelul de pe picioare.
Interior pentru stilul Art Nouveau
Pentru a crea un stil Art Nouveau in interior, este recomandabil sa folositi o varietate de elemente decorative care contin teme naturale. Acestea pot fi vaze cu ornamente vegetale, perne si perdele cu flori, diverse figuri, o bagheta langa oglinda. Un element important al Art Nouveau este mozaicul, care poate fi gasit in tot felul de articole de decor. Desigur, unul dintre cele mai bune adaugiri la interiorul Art Nouveau sunt picturile cu atingeri indraznete ornamentate.
Sfaturi pentru designerii de case
Folosind toate sfaturile de mai sus, puteti crea cu usurinta un stil Art Nouveau unic in interior. Cu toate acestea, ar trebui sa facem distinctia intre semnificatiile cuvintelor „modern” si „modernism”. Nu ar trebui sa completam stilul cu alte idei inovatoare, ar trebui sa ne bazam pe cele care au aparut in era „decaderii si infloririi”. Principala caracteristica a Art Nouveau este decorativitatea sa, iar principiul este asimilarea formei naturale. Motivul stilului este reprezentat de plantele cataratoare. Toate aceste principii se reflecta nu numai in stilul interior in sine, ci si in arhitectura.
- Casa Art Nouveau trebuie perceputa ca un singur organism, in care fiecare detaliu este la fel de important. Fie ca este noptiera sau aspectul camerelor, fie ca este vorba despre un carlig pentru prosoape sau un candelabru in bucatarie, fiecare detaliu merita o atentie speciala. Fiecare lucru mic trebuie ales cu atentie.
- Iluminatul din camera ar trebui sa fie usor estompat pentru a crea o atmosfera de confort si romantism. Acum este usor sa gasiti lampi de podea si lampi de masa similare cu cele care erau atat de populare in perioada de glorie a Art Nouveau. Aplice si candelabre in acest stil combina armonios forme ornamentate si materiale moderne.
- Semineul in acest stil nu este doar o soba, ci o adevarata opera de arta, ocupand adesea o camera de la un perete la altul. Nu trebuie sa fie uniform. Semineul Art Nouveau contine insertii din metal sau piatra.