Cititul este fara indoiala un act de formare umana, prin care copii si tinerii dobandesc cunostiinte si deprinderi utile intreaga viata.

Primii pasi in lumea cartilor sunt de obicei facute in lumea bibliotecii scolare. Mai ales in mediul rural sau in mediile defavorizate, cartile de acasa lipsesc adeseori iar micutii scolari ajung inevitabil la biblioteca scolii. Facand parte din sistemul de institutii scolare, biblioteca este o colecţie de documente (cărţi, reviste, materiale audio-vizuale, albume) cu caracter enciclopedic, potrivite nivelului şi profilului unităţii de învăţământ.

Spatiul bibliotecii contribuie la apropierea de lectura si la formarea deprinderii de a citi. La inceput, profesorii sau invatatorii recomanda cartile elevilor, dar ulterior dorinta si curiozitatea vor indrepta elevii spre biblioteca. O biblioteca scolara are in primul rand o functie pedagogica, culturala dar si de comunicare si de stocare a informatiiilor.

Biblioteca scolii este sursa de informare reala si actuala din viaţa şi lumea elevilor, iar bibliotecarul şi cadrele didactice trebuie să gaseasca forme şi metode de folosire eficientă a cartilor, care să fie adaptate corect procesului de modernizare a învăţământului. Deşi internetul si lumea tehnologiei sunt demult componente ale provocare a lumii moderne, biblioteca rămâne o necesitate culturală, un simbol al cunoasterii si al progresului.

Lumea biblioteciii este de multe ori spatiul in care elevul se descopera pe sine, in care invata, studiaza, cunoaste si priveste universul lui. Cartile ii ofera acces la informatie, iar performantele scolare sunt sporite prin prezenta elevilor in mod sistematic la biblioteca. Nu doar lectura obligatorie si manualele, dar si noi domenii si arii de interes starnesc curiozitatea elevilor. Biblioteca are asadar datoria de a asigura accesul elevilor la împrumutul permanent la domiciliu al volumelor necesare dar si un real sprijin în întocmirea de referate şcolare, bibliografii sau lucrari pentru acasa, fiind un spatiu de formare si invatatura de neinlocuit.