In timp ce ideea unei lansari spatiale reuseste, de obicei, sa evoce imaginile unei rachete ce este lansata in plan vertical de pe o rampa de lansare, in ultima vreme vedem cum o serie de companii ar putea schimba total datele problemei. Compania americana Aevum, care tocmai a dezvaluit o drona masiva numita Ravn X, doreste sa-si puna amprenta in acest domeniu. Conceptul RavnX este proiectat sa actioneze ca un sistem de lansare autonom, aerian, pentru satelitii de mici dimensiuni.
RavnX poate zbura pe orice vreme
La fel ca Rocket Lab, SpaceX, Virgin Orbit si o serie de alte startup-uri, Aevum spera sa imbunatateasca accesul la spatiu cu un nou sistem de lansare ce poate livra sarcini utile pe orbita, cu frecventa ridicata. Solutia sa la aceasta a fost sa dezvolte ceea ce spune ca este cea mai mare drona din lume, care poate decola si ateriza in mod autonom pe piste cu o lungime de pana la 1,6 km si necesita un spatiu de hangar de doar 743 de metri patrati.
Cu aspectul sau de avion militar stealth, RavnX are 24 m lungime, 5,5 m inaltime si o anvergura a aripilor de 18 m. Sarcina utila incapsulata intr-un focos este plasata sub fuzelaj. Aeronava este propulsata de doua turboreactoare de avion si foloseste acelasi combustibil ca un avion obisnuit. Aevum spune ca RavnX va putea zbura indiferent de conditiile meteorologice. Cand ajunge la o altitudine cuprinsa intre 10 si 20 km, drona isi poate lansa racheta capabila sa contina 100 kg de sarcina utila. In plus, 70% din drona este reutilizabila, compania Aevum avand ca si obiectiv reutilizarea ei completa.
Ravn X va fi folosita de Forta Spatiala a SUA
Ravn X prezinta unele asemanari cu sistemul de lansare Virgin Orbit sau Stratolaunch, cel mai mare avion din lume ce este dezvoltat pentru a lansa sarcini utile in spatiu. Spre deosebire de aceste sisteme, Ravn X nu va necesita piloti la bord pentru a functiona, eliminand astfel orice risc privind viata umana. In afara de problemele de siguranta, Aevum spune ca o flota completa de drone RavnX autonome va putea sa lanseze cate una la fiecare 180 de minute.
Pentru moment, drona RavnX nu este inca operationala. Dar asta nu va dura prea mult, deoarece printre clientii sai se numara Forta Spatiala a SUA. Aceasta intentioneaza sa utilizeze sistemul de drone Ravn X pentru a-si lansa misiunea ASLON-45 care va consta in pozitionarea unui set de sateliti mici pe orbita terestra joasa. In orice caz, comparativ cu concurentii sai pilotati de oameni, Ravn X va ramane cu siguranta cea mai economica solutie.