Rainbow Tree este una din cladirile viitorului.

Rainbow Tree – o capodopera arhitecturala auto-sustenabila

Cunoscuti pentru dragostea lor de a infuza structuri moderne, cu o abundenta de verdeata, arhitectii studioului Vincent Callebaut Architectures din Paris au prezentat recent cel mai durabil proiect al lor. Situat pe Insula Cebu din Filipine, „Rainbow Tree” (Arborele Curcubeu) este un turn modular din lemn, drapat cu straturi de vegetatie luxurianta pentru a deveni un fel de „padure tropicala urbana” verticala pentru orasul Cebu City.

„Rainbow Tree” va fi construit din CLT

Datorita caracteristicilor excelente de sustenabilitate ale proiectului, care includ bioclimatism pasiv si energii regenerabile avansate, turnul va avea un design cu certificare maxima in domeniu – LEED Gold.

Proiectat pentru a reprezenta o emblema durabila a Insulei Cebu, „Rainbow Tree” va fi un turn cu 32 de etaje, atingand 377 metri inaltime, fiind construit aproape complet din lemn. Volumul cladirii va fi format din asamblarea a 1.200 module de lemn laminat transversal CLT (cross-laminated timber), designul sau fiind inspirat de casele traditionale filipineze denumite „Nipa Huts”, create din lemn, bambus si frunze de palmier.

Toate modulele vor fi dotate cu balcoane in forma de cos si vor fi prefabricate in afara amplasamentului, pentru a reduce costurile constructiei. De asemenea, designul inovator va fi implementat cu mai multe caracteristici bioclimatice pasive si cu energii regenerabile avansate. Pentru a economisi energie, turnul va fi dublu izolat datorita unei placari interioare si exterioare realizate cu materiale suta la suta naturale, precum stuf, canepa sau vata de celuloza.

„Rainbow Tree” va avea o ferma proprie

Numele si designul turnului au fost inspirate de „Eucalyptus Rainbow”, un arbore simbolic multicolor, originar din Filipine. Pentru a fructifica designul inspirat de natura, cladirea din lemn va fi acoperita cu vegetatie originara a insulei.

Folosind plante care provin din padurile tropicale locale, turnul va fi acoperit cu peste 30.000 de specii ale plantelor, arbustilor si arborilor tropicali. Multe dintre aceste plante isi vor schimba culoarea de-a lungul celor patru anotimpuri, oferind orasului Cebu City imaginea unui „curcubeu” viu pe tot parcursul anului.

„Rainbow Tree” va fi o cladire de uz mixt , impartita in spatii de birouri si locuinte de lux. Spatiile interioare vor fi inundate de lumina naturala si vor include mai multi  pereti „verzi”. Oaspetii si locuitorii turnului se vor putea bucura de restaurantele cladirii, de piscina si de centrul fitness.

Adaugand uimitorului profil de sustenabilitate al cladirii, rezidentii vor avea acces si la o ferma aquaponica expansiva, care se va intinde pe trei niveluri. Combinand piscicultura si cultivarea plantelor, „Sky Farm” este prevazuta pentru a produce anual pana la 25.000 kilograme de fructe, legume si alge, precum si 2.500 kilograme de peste – echivalentul a aproape 2 kilograme de alimente bio pe saptamana pentru fiecare familie care locuieste in turn.