Noul coronavirus poate afecta zone ale creierului uman.

Noul coronavirus poate provoca accidente vasculare cerebrale.

Medicii din New York au raportat recent cazurile a cinci pacienti cu varste cuprinse intre 30 si 47 de ani care, cu simptome minore de coronavirus sau fara nici un fel de simptome, au suferit leziuni ale vaselor de sange de la nivelul creierului sau accidente vasculare cerebrale.

Noul coronavirus poate leza creierul pacientilor asimptomatici

Dupa eliberarea acestor date, au inceput sa apara numeroase rapoarte despre alte cazuri similare. Medicii precizeaza faptul ca noul coronavirus poate provoca un accident vascular cerebral in moduri despre care nu am mai auzit pana acum.

Dupa cum a mentionat „Business Insider”, in toate cele cinci cazuri, pacientii au fost usor siptomatici sau fara simptome. De exemplu, singura femeie din cele cinci cazuri avea tuse, dureri de cap si frisoane. Cu toate acestea, la o saptamana de la aparitia primelor simptome, vorbirea ei a devenit mai lenta si uneori neinteligibila, iar bratul si piciorul stang nu si le mai putea simti.

Medicii au diagnosticat pacientul cu un accident vascular cerebral si au descoperit cauza acestuia – un cheag de sange format in artera carotida. In mod similar, boala s-a dezvoltat la patru barbati infectati cu noul coronavirus. Cu toate acestea, doi dintre ei nu au prezentat nici un fel de simptome.

Dupa publicarea unui articol care descrie aceste cazuri, autorii sai au inceput sa primeasca mesaje de la alti pacienti care s-au imbolnavit de coronavirus si apoi s-au confruntat cu un accident vascular cerebral. De exemplu, un barbat in varsta de 31 de ani a descoperit brusc ca buzele si limba nu-l mai ascultau si ca acea parte a corpului ii era amortita. O scanare RMN a spitalului a dezvaluit un accident vascular cerebral in talamus.

Pierderea mirosului si gustului este prima avertizare

Aparent, noul coronavirus provoaca inflamatii vasculare, ceea ce duce la cresterea vitezei de coagulare a sangelui. Drept urmare, creste riscul formarii cheagurilor de sange si, implicit, a accidentelor vasculare cerebrale.

Pana in prezent, accidente vasculare cerebrale cauzate de coronavirus au fost observate doar la persoanele in varsta cu infectii severe. Faptul ca hemoragiile apar si la pacientii tineri, pe fondul unui curs usor al bolii, provoaca ingrijorare serioasa in randul specialistilor.

Potrivit oamenilor de stiinta americani, o treime dintre pacientii cu coronavirus au simptome neurologice. In cele mai multe cazuri, aceasta este o durere de cap usoara sau o pierdere a mirosului si a gustului, dar unii pacienti dezvolta edem cerebral sever pe fondul infectiei cu noul coronavirus, uneori infectia patrunzand direct in creier.