Sfanta Sofia noaptea.

Muzeul Sfanta Sofia din Istanbul redevine moschee

Consiliul de Stat al Turciei a revocat recent un decret guvernamental din 1934 privind statutul celebrului muzeu Sfanta Sofia din Istanbul. Ulterior, presedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a semnat un decret prin care se autoriza posibilitatea inchinarii musulmanilor la moscheea Hagia Sofia. Seful statului turc a solicitat, de asemenea, respectarea deciziei autoritatilor turce si a subliniat ca facilitatea va ramane deschisa reprezentantilor tuturor religiilor si natiunilor. Decizia Turciei de a schimba statutul muzeului Sfanta Sofia a provocat regret si ingrijorare in UNESCO si UE. In acelasi timp, reprezentantii Greciei, Ciprului si Austriei au evaluat extrem de negativ acest fapt.

Moschee din nou, dupa 85 de ani

In data de 10 iulie anul curent, autoritatile turce au decis sa schimbe statutul simbolului epocii de aur a Bizantului – catedrala Sfanta Sofia, monument construit de arhitectii greci Isidor din Milet si Anthemius din Tralles in perioada anilor 532 – 537, la ordinul imparatului roman Justinian I.

In 1453 catedrala Sfanta Sofia a devenit principala moschee (Hagia Sofia) a statului turc, dupa ce Constantinopolul a fost cucerit de Imperiul Otoman, sub conducerea lui Mehmed Cuceritorul. Dupa aproape 500 de ani, la 24 noiembrie 1934, acest reper al Istanbulului a primit statutul de muzeu, in urma unui decret dat sub comanda fondatorului si primului presedinte al Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk.

Consiliul de Stat turc a anulat recent decretul, subliniind ca Sfanta Sofia este detinuta ca si moschee in registrul imobiliar al statului. Acest asa zis imobil ar apartine Fundatiei Sultan Mehmet Khan, a carui documentatie a indicat ca fostul muzeu poate fi folosit doar ca moschee.

Ulterior, presedintele Recep Tayyip Erdogan a semnat un decret prin care se autoriza deschiderea moscheii Hagia Sophia pentru inchinare. Liderul turc a amintit ca 435 de biserici si sinagogi sunt situate in Republica Turcia. El a mai subliniat ca Hagia Sofia este mostenirea intregii omeniri, iar usile moscheii vor fi intotdeauna deschise pentru locuitorii Istanbulului dar si pentru straini si reprezentanti ai altor religii.

„Dupa finalizarea masurilor pregatitoare, intentionam sa organizam un serviciu pe 24 iulie la Hagia Sofia. Pe langa schimbarea statutului muzeului, taxa de intrare la muzeul Sfanta Sofia este de asemenea anulata”, a spus Erdogan, adaugand ca transformarea catedralei in moschee va dura aproximativ sase luni.

Numeroase state europene sunt indignate

Fostul muzeu, devenit acum moscheea Hagia Sofia, este un simbol al gloriei Bizantului – aproximativ 130 de tone de aur au fost cheltuite pentru constructia sa. Inaltimea sa este de 55 metri, iar diametrul cupolei de 31 metri. Mai mult de o mie de ani, catedrala a fost cel mai mare templu din lumea crestina. Apoi, acest statut i-a fost luat de Bazilica Sf. Petru din Roma.

In 1985, catedrala a fost recunoscuta drept patrimoniu mondial de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura. Directorul general UNESCO, Audrey Azoulé, si-a exprimat regretul profund pentru decizia de a schimba statutul muzeului Sfanta Sofia fara un dialog prealabil.

De asemenea, o serie de state de pe continentul european au reactionat negativ la decizia autoritatilor turce. In timp ce Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, si-a exprimat regretul pentru schimbarea statutului unui monument care are o mare valoare simbolica, istorica si universala, reprezentantii Greciei, Ciprului si Austriei au criticat in mod deschis decizia luata de turci.

Ministrul Culturii si Sportului din Grecia, Lina Mendoni, a descris incidentul drept „o provocare deschisa pentru intreaga lume civilizata”. La randul sau, seful Ministerului grec de externe, Nikos Dendias, a numit aceasta decizie o provocare din partea Turciei. Omologul sau cipriot, Nikos Hristodulidis, a declarat ca autoritatile turce si-au incalcat flagrant obligatiile internationale.