Pentru a se proteja pe ei si pe cei dragi de infectarea cu noul coronavirus, oamenii au fost sfatuiti sa ramana acasa, iar curatarea si dezinfectarea lucrurilor si dispozitivelor electronice din locuinta este foarte importanta. Intrucat acest coronavirus poate supravietui pe diferite suprafete destul de mult timp, trebuie sa stim ce fel de dezinfectanti il pot distruge si ce masuri ar trebui luate pentru a mentine curatenia.

igienizare

Igienizarea locuintei si bunurilor

Primul lucru ce trebuie inteles este ca dezinfectarea si curatarea sunt doua lucruri diferite. Institutiile de combatere si prevenire a bolilor din toate tarile Uniunii Europene recomanda efectuarea ambelor preventiv, chiar daca nimeni din familie nu este infectat.

Curatarea presupune pregatirea suprafetelor impotriva contaminarii. Dezinfectarea inseamna distrugerea agentilor patogeni cu ajutorul dezinfectantilor de suprafete. Ambele procese sunt recomandate sa fie efectuate zilnic, atunci cand cineva (sau ceva) pleaca sau soseste in locuinta.

A va infecta de la o persoana este mult mai usor decat de la anumite suprafete. Cu toate acestea, daca interactionam in vreun fel cu lumea exterioara (plecam si venim acasa, aducem cumparaturi din magazin, etc.), suprafetele cu care intram in contact trebuie curatate si dezinfectate cel putin o data pe zi.

Unde trebuie sa folosim zilnic dezinfectat suprafete

  1. Manerele usilor;
  2. Mesele;
  3. Scaunele (scaun, spatar, cotiere);
  4. Mobila din bucatarie;
  5. Dulapurile din baie;
  6. Robinetii si para dusului;
  7. Vasul de toaleta (scaunul si butonul pentru spalare);
  8. Intrerupatoarele de lumina;
  9. Telecomenzile de orice fel;
  10. Controlerele diverselor jocuri.

Oamenii de stiinta au descoperit ca noul coronavirus este capabil sa supravietuiasca pe diverse suprafete, de exemplu, pe carton, ramane activ timp de 24 de ore, iar pe plastic sau otel inoxidabil timp de 2-3 zile. Prin urmare, curatarea si dezinfectarea sunt foarte importante si nu trebuie neglijate.

Cum ne curatam si dezinfectam locuinta

Locuintele noastre sunt diferite una de cealalta, de aceea trebuie sa determinati cu ce suprafete interactionati cel mai des. De exemplu, acestea pot fi suprafetele birourilor, mouse-ul de la calculator si tastatura.

In primul rand, este necesar sa curatati suprafata respectiva eliminand murdaria, praful si resturile. Aceasta se poate face cu o carpa inmuiata in apa cu sapun (sau cu un spray de curatare) si o carpa uscata. Dupa aceasta, trebuie aplicat un dezinfectant de suprafete adecvat. Este mai usor si mai rapid sa faceti acest lucru cu servetele sau spray-uri dezinfectante.

Prin adaugarea acestor actiuni simple activitatilor dvs. zilnice, puteti reduce riscul de infectie pentru dvs. si familia dvs. Daca nu aveti dezinfectant de suprafete, folositi sapun dezinfectant sau alte produse de curatenie pe care le aveti acasa.

Daca nu gasiti dezinfectanti de suprafete in magazinele din oras, acestia pot fi achizitionati din magazinul online igienata.ro. Atunci cand alegeti, trebuie sa acordati atentie etichetei sau instructiunilor de utilizare, deoarece acestea ar trebui sa contina informatii despre substantele care alcatuiesc produsul si eficienta acestora impotriva virusilor si microbilor.