Hipnoza virtuala va inlocui cu succes sedativele in timpul operatiilor medicale

Suplimentar fata de anestezie, in timpul interventiilor chirurgicale se administreaza sedative pentru a reduce stresul emotional. Potrivit oamenilor de stiinta olandezi de la Spitalul Erasmus din Rotterdam, pentru a calma pacientii se poate folosi realitatea virtuala, tehnologie care poate hipnotiza o persoana si ii poate ofera pacea mintii. Ei au dovedit recent adevarul teoriei lor in timpul unui experiment, ale carui rezultate au fost impartasite la congresul Societatii Europene de Anesteziologie, Euroanaesthesia.

Ce este hipnoza virtuala?

Experimentul a implicat 60 de pacienti care au necesitat interventii chirurgicale ortopedice la umar, la incheietura mainii sau la articulatia genunchiului, toate folosind anestezice si sedative. Acestea au fost impartite in grupuri de 20 de persoane: primul grup a primit anestezie si sedare, iar al doilea – anestezie si partial hipnoza virtuala. Cel de-al treilea grup, de la care se astepta cel mai mare rezultat, a primit anestezie si a ramas in interiorul realitatii virtuale pe tot timpul operatiei.

Esenta hipnozei virtuale a insemnat faptul ca pacientilor li s-au aratat fotografii si curiozitati din viata animalelor subacvatice. Pacientii purtau casti in care auzeau si textul vorbit cu o voce linistitoare. Privind la aceasta succesiune de imagini, era de asteptat ca pacientilor sa li se distraga complet atentia de la operatie si sa nu-si faca griji in legatura cu posibilele dureri. In cazul in care unii dintre acestia au acuzat totusi dureri – li s-au administrat imediat sedative.

Realitatea virtuala revolutioneaza medicina

Dupa cum era de asteptat, al treilea grup a primit efectul maxim de la hipnoza virtuala – 90% dintre pacienti se aflau in liniste pe masa de operatie fara a necesita sedative. Cel de-al doilea grup, pacienti care au vizionat doar o parte din filmul linistitor, au suferit de asemenea cate o interventie chirurgicala, doar cativa dintre ei s-au simtit ulterior ingrijorati.

Potrivit cercetatorului olandez Delphine Van Hecke, hipnoza virtuala este usor de folosit si este foarte populara printre pacienti. Ei inca nu stiu cum sa reduca durerea dar, cel mai probabil, pacientii isi transfera pur si simplu atentia de la operatie la filmul prezentat. In viitor, realitatea virtuala poate incepe sa fie folosita cu succes si ca terapie anestezica pentru persoanele cu dureri cronice.