Fitness-ul este benefic pentru organismul uman.

Fitness-ul ne mentine tineretea

Persoanele care fac fitness arata in mod evident mult mai tinere decat colegii lor, cei care nu acorda suficienta atentie activitatii fizice. Iar aspectul fizic superior nu este singurul avantaj al antrenamentelor obisnuite de fitness.

Argumente pentru fitness

Conform ultimelor cercetari ale oamenilor de stiinta, educatia fizica ajuta la intinerirea intregului corp. Acest lucru este confirmat de rezultatele testarii oamenilor care se antreneaza de mai multi ani. Acestia au o varsta biologica cu 10-20 de ani mai mica.

Exista dovezi ca, dupa 40 de ani, la astfel de sportivi se reduce cu aproape 30% probabilitatea de deces din cauza anumitor boli nemiloase. De asemenea, exista dovezi ca, in comparatie cu ceilalti, practicantii fitness-ului au un indice de masa corporala cu 15-20% mai mic.

Fara efort fizic regulat, chiar si un tanar in varsta de 25-30 de ani poate capata o serie de boli cronice: insuficienta cardiaca, sindrom metabolic, diabet zaharat, varice si multe altele.

Medicii spun ca, odata cu varsta, nevoia de activitate fizica normala nu scade dar multe persoane prefera sa renunte la activitatile de tip spoortiv. In acest sens, inima, plamanii si vasele de sange sunt primele care sufera. Functiile diferitelor sisteme se estompeaza treptat, iar nivelul hormonilor si neurotransmitatorilor este redus drastic.

In contrast, fitness-ul ajuta nu numai la restabilirea sanatatii dar chiar incetineste procesul de imbatranire. Datorita activitatii fizice, este stimulata producerea de testosteron si hormoni de crestere. Daca renunta la activitatile fizice, persoana are exces de grasime, in timp ce picioarele si bratele i se atrofiaza.

Fitness-ul tine departe hipertensiunea si diabetul

Educatia fizica face posibila cresterea sensibilitatii celulelor si tesuturilor din organism la insulina. In lumina faptului ca in ultimii ani adultii sufera din ce in ce mai mult de diabet de tip 2, acest lucru este foarte relevant.

Daca inima functioneaza moderat in majoritatea timpului, isi pierde capacitatea de a efectua o munca intensa. Datorita antrenamentului adecvat, se creeaza o anumita marja de siguranta, care permite cresterea numarului de capilare din acel muschi ce este solicitat.

Insotitorul indubitabil al imbatranirii este presiunea arteriala ce creste constant. Se crede ca o periuoada de doar patru pana la sase luni de practica a fitness-ului poate elimina utilizarea de medicamente antihipertensive. Venele in sine nu sunt capabile sa se contracte deloc, asa ca numai contractia musculara ajuta sangele sa circule de-a lungul lor.

Elasticitatea peretilor vasculari scade odata cu varsta si reactioneaza foarte puternic la activitatea fizica. In timpul efortului, vasele se dilata, apoi se contracta. Un astfel de antrenament face posibila stabilirea proceselor metabolice, imbunatatirea elasticitatii vaselor de sange si prevenirea aterosclerozei.