Acest tablou a atras atentia publicului si iubitorilor de arta dintotdeauna, tocmai prin aura de mister si de neconventional care il inconjoara. Original si inventiv în abordarea sa, umilit probabil, in mod tacit, de obligaţia de a accepta o lucrare pe care o considera mai prejos de talentul si capacitatile lui, Leonardo da Vinci a ignorat detaliile comenzii primite: culoarea hainelor personajelor, imaginea in fundal şi aranjamentul siluetelor.

fecioara intre stanci

fecioara intre stanci

In locul unui tablou pentru care sa foloseasca brocartul cu detalii aurii pentru personajele principale, cum era cerinta, da Vinci a pictat un peisaj sumbru, populat cu siluete de sfinti fara aura traditionala stransi intr-un grup deloc ortodox.

Tabloul are ca figura centrala pe Fecioara Maria. Langa ea este asezata Sfanta Ana si ingerul Uriel, iar in planul frontal al tabloului este Iisus cu Sfantul Ion. Este un tablou tulburator, sumbru, apasator, prezentand natura salbatica alaturi de o imagine religioasa. O mare parte din pictura este ocupata de stanci, de plante si apa, iar pestera este elementul central. In mod straniu insa, in locul obisnuitului scenariu in care Iisus il binecuvanteaza pe Ioan, in pictura lui Leonardo lucrurile pareau ca se petrec invers.

De asemenea, si gesturile Mariei si ale lui Uriel sunt comentate de simbolisti. Degetele Mariei inhata simbolic un cap invizibil iar ingerul la randul lui, il reteaza cu degetul. Probabil datorita acestor detalii nepotrivite, lui Leonardo i s-a cerut sa mai picteze inca un tablou, care este expus la Galeria Nationala din Londra. Tabloul nu a scapat neobservat amatorilor de enigme si conspiratii, iar Dan Brown l-a remarcat in romanul sau de succes «Codul lui da Vinci». Inspiratia artistului surpinde si astazi, iar milioanele de privitori incearca sa desluseasca intelesurile criptice ale mesajului lasat de Leonardo acum cateva secole in celebra sa pictura aflata acum la Luvru in Paris.