Pentru majoritatea utilizatorilor de Internet, principalul indicator al calitatii muncii este viteza transferului de date

Cum verificam viteza internetului mobil

Cum verificam viteza internetului mobil

De acest parametru depinde timpul de incarcare al paginilor, capacitatea de a viziona videoclipuri online, precum si folosirea platformelor de jocuri. Daca viteza scade sub nivelul promis de furnizor, utilizarea retelei cauzeaza adesea dificultati.
Rata de transfer de date mobile depinde de cativa parametri. Primul lucru care conteaza este echipamentul utilizat. Daca echipamentul este proiectat pentru o viteza de 10 Mbps, este imposibil sa obtineti un canal de 100 Mbps pe acesta. Rata schimbului de date este afectata de distanta abonatului fata de statia de baza. Cu cat este mai departe utilizatorul, cu atat este mai dificil sa se obtina performante acceptabile. Problema poate fi rezolvata prin instalarea unui amplificator care poate prelua un semnal slab si il poate aduce la performanta dorita.

Caracteristicile vitezei Internetului mobil

Unele planuri tarifare au o limita de trafic zilnica sau lunara. Atunci cand depasiti indicatorii conveniti cu furnizorul, viteza este setata la nivelul minim. Dupa incheierea perioadei de raportare, furnizorul ridica acest parametru la nivelul cerut.
Pentru multi utilizatori, reducerea latimii liniei de date este critica. Pentru a determina acest indicator pe cont propriu, puteti utiliza una dintre resursele de retea accesibile publicului. In majoritatea cazurilor, masuratorile vor da un rezultat obiectiv, permitandu-va sa contactati operatorul pentru clarificare.

Caracteristicile masurarii vitezei utilizand serviciile de retea includ:

Pentru a elimina erorile si inexactitatile, un computer sau un laptop este conectat direct la router. Toate celelalte dispozitive digitale sunt deconectate de la router.
Software-ul care utilizeaza conexiunea de retea este dezactivat. In cele mai multe cazuri, este suficient sa suspende functionarea antivirusului, a firewall-urilor, a aplicatiilor de retea active.
Este recomandabil sa dezactivati Wi-Fi pe router sau sa limitati numarul de conexiuni la o gazda de la care se efectueaza masurarea.
Testarea este de dorit pentru a beneficia de mai multe servicii, dar si pentru a obtine rezultate exacte. Masurarea vitezei este efectuata online si dureaza un timp minim.
Rezultatele obtinute, sub rezerva punerii in aplicare a recomandarilor, pot fi de incredere. Pentru un abonat, masurarea latimii canalului este o oportunitate de a contacta furnizorul cu o intrebare privind calitatea serviciului sau pentru a schimba operatorul. De multe ori, masurarea ajuta la identificarea problemelor privind echipamentul abonatului si remedierea rapida a acestora.