O viata umana fara un scop este ca o calatorie fara traseu. Calatoria fara repere cu siguranta nu te va duce la locul visurilor tale. Si totul pentru ca un vis fara un plan de implementare cu stabilirea de obiective pe termen scurt si lung va ramane o imagine frumoasa, dar de neatins.

Prin urmare, stabilirea obiectivelor este o parte importanta, fara de care nu va fi posibil sa obtii succes in niciuna dintre sferele vietii. In acest articol te vom ajuta sa-ti dai seama cum sa inveti sa stabilesti obiective si sa le atingi fara sa-ti irosesti potentialul in zadar.

De ce este important sa stabilim obiective

In fiecare zi luam decizii ale caror consecinte ne determina viitorul. Scopul stabilit pentru noi insine formeaza in capul nostru o imagine ideala, pe baza careia facem deja alegerea. Un astfel de filtru va permite sa eliminati imediat toate actiunile inutile, a caror executie nu va duce la obtinerea rezultatului dorit. Daca nu exista un scop, atunci este ca si cum ai pune cap la cap un puzzle, a carui imagine nu o cunoastem. Actionand la intamplare, cu siguranta nu vei putea obtine o imagine frumoasa.

Eficacitatea de a avea un obiectiv clar in viata a fost dovedita de mii de ori prin diverse studii. Unul dintre cele mai revelatoare este studiul din 1979, in timpul caruia a fost realizat un sondaj in randul studentilor de la Harvard Business School. Li s-a cerut sa raspunda la urmatoarea intrebare: isi stabilesc obiective si sunt implicati in elaborarea unui plan pentru a le atinge? Rezultatele sondajului au fost urmatoarele:

  • 3% dintre studenti au spus ca si-au stabilit un obiectiv, au notat si elaboreaza un plan pentru implementarea acestuia;
  • 13% dintre respondenti si-au stabilit mental un obiectiv, dar nu au considerat necesar sa-l noteze;
  • 84% dintre respondenti habar nu aveau ce obiective urmaresc in viata.

Urmatoarea etapa a studiului a fost efectuata dupa 10 ani. Acesti participanti au fost, de asemenea, chestionati despre cariera lor si succesul in afaceri. Rezultatele au fost impresionante:

  • Cei 13% care si-au stabilit un obiectiv, dar nu l-au notat au castigat de doua ori mai mult decat cei 84% care nu au considerat necesar sa-si fixeze obiective;
  • Cei 3% care isi noteaza obiectivele si isi fac planuri pentru a le atinge castiga de 10 ori mai mult decat ceilalti 97% dintre cei chestionati.

Datele obtinute la finalul studiului demonstreaza cat de important este nu doar stabilirea unui obiectiv, ci si notarea acestuia, precum si conturarea unui plan de actiune pentru implementarea lui. Studentii care au respectat aceasta regula au reusit sa obtina cele mai bune rezultate financiare.

Mai mult, eficacitatea stabilirii obiectivelor nu se limiteaza la sfera monetara. Aceasta abordare va ajuta la obtinerea de rezultate in orice activitate.

Obiectivele ar trebui stabilite atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. Sarcinile curente pot sa nu aiba o amploare globala, dar ar trebui, de asemenea, sa fie clar definite si inregistrate. Daca nu va faceti planuri pentru ziua respectiva, atunci, cu o mare probabilitate, toate actiunile voastre vor fi determinate de oameni si circumstante aleatorii. Exista o tentatie mare de a petrece timpul liber in distractia goala – TV, retele sociale etc. Pentru a incepe sa traiesti in mod constient, haideti sa vedem cum sa stabilim obiectivele corect si sa le atingem prin actiuni atent planificate.

Algoritm de stabilire a obiectivelor

Primul pas. Formuleaza un scop. Scopul tau ar trebui sa fie vast, astfel incat realizarea lui sa fie asociata cu implementarea multor sarcini mici. Aceasta abordare este mai eficienta si ofera o motivatie mai buna decat stabilirea multor obiective mici.

Pasul doi. Urmatorul pas este sa iti testezi obiectivul in raport cu criteriile de performanta utilizate in stiinta stabilirii obiectivelor. Cea mai simpla si mai inteleasa metoda de evaluare este oferita de sistemul SMART. Criteriile sunt deja in numele sau:

  1. Specificitatea. Gandindu-te la obiectivul tau, trebuie sa-ti imaginezi instrumentele pentru a-l atinge. De exemplu, nu „Vreau sa arat mai bine”, ci „Vreau sa slabesc”.
  2. Masurabil. Scopul nu trebuie sa fie abstract, ar trebui sa fie exprimat in unele unitati de masura. In exemplul nostru, acestea sunt kilograme.
  3. Atingere. Nu vei atinge un obiectiv care initial nu corespunde capacitatilor tale reale. Continuand exemplul, 5 kg nu se pot pierde in trei zile, cel putin intr-un mod sigur pentru sanatate. Prin urmare, este necesar sa se stabileasca un obiectiv realist.
  4. Relevanta. Trebuie sa evaluati obiectivul in ceea ce priveste importanta sa in momentul de fata, daca este pe termen scurt, sau in viitor, daca este pe termen lung. Chiar trebuie sa slabesti 5 kg?
  5. Timp stabilit. Stabilirea unui interval de timp specific pentru atingerea obiectivului iti va permite sa il incepi cat mai repede posibil si, de asemenea, sa creezi motivatie pentru a mentine ritmul stabilit. Fara a uita al treilea punct, am stabilit o perioada de 2 luni pentru obiectivul din exemplul nostru. O astfel de restrictie nu iti va permite sa te relaxezi, dar nu te va obliga sa recurgi la masuri periculoase pentru sanatate.

Pasul trei. Intreaba-te: “a atins cineva inaintea mea obiective similare?” Stabilirea obiectivelor implica includerea automata a gandirii creative dupa stabilirea cursului. Dar este mult mai rational sa analizezi experienta altor oameni decat sa le repeti de unul singur toate greselile.

Pasul patru. Studiaza povestile oamenilor care au atins obiective similare. Contrar credintei populare, cei care invata din greselile altora obtin rezultate pozitive mai repede.

Pasul cinci. Pe baza datelor studiate, intocmeste-ti propriul plan de actiune, care va tine cont de propriile conditii initiale.

Aceasta abordare iti permite sa utilizezi evolutiile altor oameni si, in acelasi timp, le adapteaza in raport cu circumstantele tale. Drept urmare, in procesul de realizare a obiectivului, vei intampina mai putine obstacole.

Ce ne impiedica sa ne atingem obiectivele?

In ciuda importantei stabilirii obiectivelor, aceasta, din pacate, nu este o garantie a succesului. Deci, ce ii impiedica pe oameni sa-si atinga obiectivele?

Procesul de atingere a obiectivului este ca lansarea unei rachete in spatiu. Dupa ce cheia de contact este rotita, racheta ramane inca pe loc pentru ceva timp. Apoi se ridica incet de pe sol si abia apoi incepe brusc sa prinda viteza.

La fel este si cu atingerea obiectivelor. La inceput, trebuie sa depui mult efort, dar practic nu exista niciun rezultat din asta. Apoi, daca continuam sa muncim din greu, exista schimbari subtile in bine. Si numai dupa o perioada suficient de lunga de munca, ne putem bucura de primul succes serios. Si atunci totul este exact invers: cu mai putin efort, suntem din ce in ce mai capabili sa ne dezvoltam activitatile.

Problema marii majoritati a oamenilor este ca renunta la prima etapa, cand trebuie sa depui mult efort fara a obtine niciun rezultat. In aceasta perioada trebuie sa faci un efort asupra ta si sa-ti asumi responsabilitatea pentru viata ta. Daca nu dai vina pe circumstantele si pe oamenii din jurul tau pentru problemele tale, dar continui sa te misti, cu siguranta vei realiza tot ce a fost planificat.

Pentru o motivatie suplimentara in aceasta etapa, va puteti stabili obiective intermediare care pot fi atinse suficient de rapid. Aceste mici victorii iti vor mentine entuziasmul viu si vei avea mai multe sanse sa ajungi la primele rezultate mari.

Acum stii cum sa stabilesti obiectivele corect, asa ca nu ar trebui sa amani acest proces pana la vremuri mai bune. Cu cat un plan este intocmit mai devreme, cu atat mai repede il vei putea implementa, deoarece de acum inainte toate gandurile tale vor fi indreptate catre gasirea oportunitatilor potrivite. Acesta este un alt secret al oamenilor de succes.