O planta des intalnita in gradinile romanilor, cimbrul este apreciat pentru gustul si parfumul sau minunat. Este o planta perena cu frunzis vesnic verde pe care o puteti pastra multi ani. Apartine familiei Liamaceae, din care mai fac parte menta, busuiocul sau lavanda. In mijlocul naturii creste in mod natural pe terenuri uscate, fierbinti si stancoase.

Cimbrul este antiviral si alunga tantarii

Este o planta aromatica utilizata pe scara larga in bucataria mediteraneana. Se consuma in general uscat, pentru a aroma carnea la gratar, la tava, pestele, umpluturile de tot felul si legumele de vara. Frunzele sale sunt bogate in uleiuri esentiale cunoscute pentru proprietatile lor antiseptice, digestive si antivirale.

Cimbrul respinge multe insecte precum mustele si tantarii. Florile sale, extrem de melifere, atrag albinele si alte insecte polenizatoare. Cimbrul este o planta foarte robusta, care rezista bine la frig si inghet, atat timp cat nu se afla in sol umed.

Plantarea si ingrijirea cimbrului in ghiveci

Cimbrul se teme de excesul de apa. Prin urmare, in ghivece este esential sa-l asezati pe un strat consistent de pietricele, ca agent de drenare, si mai ales sa nu lasati apa sa stagneze in farfuriile ghivecelor. Folositi un substrat special de ghiveci, bogat in substante nutritive. Lasati intotdeauna solul sa se usuce intre udari. Vara, pe vreme calda, daca doriti sa cresteti cimbru la ghiveci, udarea in fiecare zi sau chiar de doua ori pe zi va fi, fara indoiala, obligatorie.

Aplicarea ingrasamintelor nu este necesara. Odata plantat, cimbrul necesita foarte putina intretinere. Trebuie doar sa il taiati (de preferinta la inceputul primaverii) pentru a pastra un port compact si a promova ramificarea.

Poate fi recoltat tot timpul anului, deoarece frunzele sale sunt persistente, recomandandu-se recoltarea in timpul infloririi, deoarece atunci este cel mai parfumat. Odata recoltat, procedati la uscare imediata. Pentru a face acest lucru, clatiti tulpinile cu apa pentru a indeparta praful, colectati-le si lasati-le sa se usuce intr-un loc uscat si bine ventilat. Retineti faptul ca este posibil sa il congelati daca doriti sa-l pastrati pentru o lunga perioada de timp.