Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici a dezvaluit recent in mass-media care sunt noutatile privind voucherele de vacanta ce vor fi primite in 2019 de bugetari, si cum vede el, din punct de vedere oficial, dezvoltarea turismului in Romania. Acesta a dezvaluit care vor fi principiile de acordare a voucherelor de vacanta si cum vor ajuta ele la revigorarea turismului in tara noastra.
Bugetarul respectiv, adica titularul unui voucher de vacanta poate lua cu el in vacanta pe oricine doreste: sotie, copii, parinti, alte rude sau chiar si prieteni. Important este ca el sa plateasca vacanta in nume propriu si sa fie titularul rezervarii.
Dupa cum prevede Legea nr. 165/2018, voucherele de vacanta reprezinta tichete valorice care se acorda salariatilor pentru a-si acoperi cheltuielile legate de efectuarea concediului de odihna, cu conditia obligatorie ca acesta sa se efectueze in tara.
Suma valorica maxima a voucherelor de vacanta pe care le va putea primi un angajat anul viitor, va fi de sase salarii de baza minime brute pe tara, iar valoarea nominala permisa pentru fiecare voucher de vacanta pe suport de hartie va fi multiplu de zece lei, dar nu mai mult de 100 de lei.
Aceste vouchere se vor putea acorda intr-una sau cel mult doua transe, in functie de dorinta angajatului. Voucherele vor putea fi folosite pentru plata cheltuielilor privind servicii turistice, de cazare, de masa si/sau de recuperare a capacitatii de munca (in cazul persoanelor cu dizabilitati), dar si pentru acoperirea unor servicii de calatorie sau de divertisment, daca acestea sunt incluse intr-un pachet turistic aflat in oferta.
Noile vouchere de vacanta vor avea perioada de valabilitate de un an de la data la care au fost emise, iar la plata serviciilor de turism cu ajutorul acestora nu se va plati rest. De asemenea, daca valoarea serviciilor primite va depasi valoarea voucherelor, titularul acestora va plati diferenta de bani unitatilor turistice.