Un cod vestimentar este un set de reguli scrise si, cel mai des, nescrise, cu privire la imbracaminte
Imbracamintea, ca si alte aspecte ale infatisarii umane, are o semnificatie sociala, cu reguli si asteptari diferite care se aplica in functie de circumstanta si ocazie.
Intr-o singura zi, o persoana poate avea nevoie sa navigheze intre doua sau mai multe coduri de imbracaminte. De exemplu, multi navigheaza intre un cod de imbracaminte acasa si un cod de imbracaminte de lucru; de obicei aceasta abilitate este rezultatul aclimatizarii culturale. Femeile pot purta rochii elegante – medelin.ro la un anumit eveniment si costum sport atunci cand merg la fitness. Societatile si culturile diferite vor avea diferite norme de imbracaminte, desi stilurile occidentale sunt acceptate pe scara larga ca fiind valabile.
Codul de imbracaminte a construit reguli sau semnale care indica mesajul dat de hainele unei persoane si modul in care este purtat. Acest mesaj poate include indicatii privind genul, venitul, ocupatia si clasa sociala a persoanei, afilierea politica, etnica si religioasa, atitudinea fata de confort, moda, traditii, exprimarea genului, starea civila, disponibilitatea sexuala, mesaje sociale, inclusiv declararea sau revendicarea identitatii personale sau culturale, stabilirea, mentinerea sau sfidarea normelor grupului social si aprecierea confortului si functionalitatii.
De exemplu, purtarea de haine scumpe de inalta calitate poate comunica bogatia sau imaginea bogatiei. Observatorul vede hainele scumpe, dar poate interpreta gresit masura in care acesti factori se aplica purtatorului. Imbracamintea poate transmite un mesaj social, chiar daca nu este destinat: daca codul de interpretare al receptorului difera de codul de comunicare al expeditorului, urmeaza o interpretare gresita. Cu toate acestea, hainele pot fi purtate deoarece sunt confortabile si practice, nu neaparat pentru a transmite un mesaj.
In fiecare cultura, moda actuala guverneaza modul in care imbracamintea este construita, asamblata si purtata pentru a transmite un mesaj social. Doamnele pot alege rochii de ocazie – medelin.ro in anumite situatii. Rata de schimbare a moda variaza, hainele si accesoriile sale in cateva luni sau zile, mai ales in grupuri sociale mici sau in medii de comunicatii influentate de societatile moderne. Modificari mai extinse, care necesita mai mult timp, bani si eforturi pentru a se realiza, pot crea generatii. Cand se schimba moda, mesajele comunicate de haine se schimba.
In Evul Mediu, regalitatea si nobilimea europeana au folosit un cod de imbracaminte pentru a se diferentia de alte categorii de oameni.
In majoritatea traditiilor, anumite tipuri de imbracaminte sunt purtate exclusiv sau predominant fie de barbati, fie de femei. Coafura in unele societati se poate conforma, de asemenea, unui cod vestimentar, cum ar fi parul lung pentru femei si parul scurt pentru barbati.
Imbracamintea de lucru cu gulerul alb s-a schimbat semnificativ de-a lungul anilor. Intr-un birou corporativ, hainele potrivite sunt haine curate, de afaceri casual cum ar fi (pentru barbati) o camasa, tricou polo si pantaloni sau alte echipamente similare. Costumele, cravatele si alte uzuri oficiale sunt de obicei necesare numai in birourile de avocatura si in birourile din sectorul financiar. Codurile anterioare de imbracaminte (anii 1950 din S.U.A.) contineau haine de lucru standardizate, care diferentiau puternic ce era acceptabil si inacceptabil pentru barbati si femei de a purta in timpul muncii. Astazi, cele doua stiluri s-au unit; hainele de lucru pentru femei au fost extinse pentru a include costumul (si variantele sale) in plus fata de rochii obisnuite, fuste si bluze; hainele barbatilor s-au extins pentru a include imbracaminte si culori stralucitoare.
Imbracamintea obisnuita a intrat in cultura de afaceri odata cu aparitia firmelor de tehnologie din Silicon Valley, California, care lucra cu haine de lucru ocazionale. In plus, unele companii isi petrec zilele – in general vineri – cand lucratorii pot purta haine casual. Imbracamintea pe care o companie o cere muncitorului sa o poarte la locul de munca variaza in functie de ocupatie si de profesie.
Unele intreprinderi observa ca legea antidiscriminare isi limiteaza determinarea a ceea ce este imbracaminte adecvata si inadecvata la locul de munca. Solicitarea ca barbatii si femeile sa se imbrace diferit la locul de munca poate fi contestata, deoarece codurile de imbracaminte specifice sexului se bazeaza pe un singur sex si ar putea fi considerate stereotipice. Cu toate acestea, de fapt, majoritatea intreprinderilor au multa autoritate in a determina si stabili ce haine de lucru pot solicita lucratorilor lor. In general, un cod de imbracaminte elaborat cu atentie aplicat in mod consecvent nu incalca legile antidiscriminare.