Omul este o creatura foarte dependenta de pozitia sa sociala si de mediul inconjurator. Datorita nevoii noastre de apropiere de ceilalti, comunicare si interactiune, deja in copilarie dobandim o asemenea categorie de oameni apropiati precum prietenii. Operand cu usurinta pe acest concept si atribuindu-l chiar si doar cunostintelor, nu ne gandim la ce semnificatie are, ce tovarasi cu adevarat buni pot si ar trebui sa fie. Deci cine ne sunt prietenii?

Prietenii sunt, fara indoiala, oameni apropiati ca spirit si interese, care sunt conectati prin viziuni comune despre viata si despre lume si au amintiri comune. Se crede ca un tovaras ar trebui sa fie deschis si dezinteresat, mereu gata sa vina in ajutor, sprijin in cuvinte si fapte.

Prietenie pentru oameni de toate varstele

La diferite varste, cuvantul „prieten” poate avea intelesuri complet diferite. In copilarie, este foarte usor sa dobandesti camarazi si prieteni, chiar si doar in timpul jocurilor comune frecvente cu alti copii. Cum sunt prietenii la gradinita sau la liceu? Sunt doar colegi care pot alerga fericiti prin curte toti impreuna, studiind in aceeasi clasa. Chiar si acelasi desen animat care le place ii poate aduce impreuna. Cu toate acestea, exista prieteni din copilarie a caror relatie nu a fost stricata de ani, circumstante de viata sau destine diferite. Astfel de relatii sunt de obicei cele mai puternice si mai de incredere. In ciuda faptului ca cei doi se pot afla la capetele complet diferite ale scarii sociale, ei sunt inca cei mai buni prieteni si isi spun reciproc cuvantul „frate” fara prejudecati.

Deja in adolescenta, o persoana devine mult mai selectiva si isi determina cu sarguinta cercul social, urmarind cu atentie cine poate fi numit „prieten” si cine nu merita. Cu cat o persoana devine mai in varsta, cu atat ea apreciaza mai mult fiecare minut petrecut in cercul de camarazi. Aceasta distractie va poate ajuta sa va relaxati dupa o saptamana de munca grea, sa va bucurati din belsug si sa va usurati sufletul.

Granitele prieteniei intre adolescenti pot fi extinse semnificativ – nu numai jocurile si teritoriul de interactiune devin comune, ci si gusturile, preferintele muzicale, subcultura. Sunt prieteni care pot impartasi problemele perioadei de tranzitie si greutatile cresterii, neincrezandu-si secretele parintilor. Rudele incearca la nesfarsit sa-i educe si sa-i suprime personalitatea, asa cum i se pare unui tanar. Iar prietenii se dovedesc a fi doar acele persoane cu care impartasesc o nenorocire comuna sau, dimpotriva, dorinta de a iesi in evidenta cat mai stralucitoare. Ei ocupa centrul scenei. Momentul alegerii prietenilor in adolescenta este foarte important, deoarece influenta lor poate fi nelimitata si, din pacate, nu intotdeauna pozitiva.

La varsta adulta, a numi o persoana noua cu conceptul de „prietenul meu” este deja mult mai dificil. Experienta de viata nu permite sa te apropii prea mult de diferiti oameni, nevoi si gusturi in comunicare. Poate fi un numar mare de prieteni sau camarazi, dar prietenii buni si, in plus, cei mai buni, sunt greu de gasit intr-un cerc divers de prieteni.

De cate feluri sunt prieteniile in functie de varsta?Feluri de prieteni

In functie de ceea ce uneste doi oameni, ce interese comune au, aspectele vietii, intorsaturile destinului, semnificatiile unui astfel de cuvant ca „prieteni” pot fi complet diferite.

De asemenea, conteaza ce semnificatie pune fiecare individ in astfel de relatii.

De cate tipuri pot fi prietenii?

  • Cei mai buni. Fara indoiala, acest cuvant se refera la cei mai apropiati si de incredere oameni care sunt capabili sa citeasca sufletul ca pe o carte deschisa. Prietenii atat de buni sunt extrem de rari. De obicei sunt foarte putini in viata unei persoane, dar raman mult timp, dau stabilitate, bucurie si sprijin, pot fi psihologi personali si ghizi in cautarea aventurilor. Nimeni nu stie cum doi oameni aparent complet diferiti pot fi prieteni buni. Cu toate acestea, in ciuda naturii complexe a acestei conexiuni, ei sunt foarte apreciati si despre care se vorbeste intotdeauna cu caldura si recunostinta.
  • Exista prieteni indepartati, cei cu care odata au trait si au comunicat intr-un singur loc, dar apoi soarta i-a despartit in diferite orase si tari. Din pacate, sentimentele devin monotone in timp, incapacitatea de a comunica in acelasi mod ca inainte poate fi distructiva pentru intelegerea reciproca. Cuvantul „prieten” al unei astfel de persoane este adesea numit pur si simplu din obisnuinta.
  • Sunt prieteni de familie. Uneori exista prieteni care pot deveni parte din intreaga familie. Sunt tratati ca niste rude, sunt asezati la masa festiva, niciun eveniment nu se poate lipsi de ei. Cel mai adesea, o astfel de persoana a fost initial un prieten al unuia dintre membrii familiei, dar a putut obtine un statut mai semnificativ.
  • Sunt prieteni de sex opus. Astfel de prieteni in sensul deplin al cuvantului sunt extrem de rari. Cel mai adesea, un barbat si o femeie sunt legati de relatii de prietenie, in care una dintre parti suprima in mod deliberat incercarile de flirt si apropiere sexuala.
  • Prieteni buni. Acestia rar pot fi numiti cei mai buni, dar procentul de incredere in ei este destul de mare. Sunt de mare importanta in viata. Se obisnuieste sa asiste cu ei la diverse evenimente, sa discute in timpul liber. Pot fi colegi de serviciu sau au acelasi hobby.

In ciuda faptului ca o persoana este foarte dependenta de comunicare, nevoia sa de intelegere reciproca si dorinta de a-si dezvalui secretele pot fi limitate, asa ca pur si simplu nu este nevoie de un numar mare de cei mai buni prieteni.

Cum ar trebui sa fie un prieten?

Daca doi oameni sunt gata sa se ajute reciproc in momente dificile, au aceleasi ganduri, sentimente si interese, arata mare grija si incearca sa-si trateze camarazii cu intelegere – pot fi numiti „prieteni”.

Cu o astfel de persoana este usor de inteles de ce este nevoie de prieteni in lume. Dorinta de a fi aproape in durere si bucurie, de a fi extrem de sinceri, simpatie pentru necaz, dorinta de a da mai mult decat de a primi – toate acestea definesc un prieten adevarat. Invidia, grosolania, neincrederea, neintelegerea si cenzura intr-o comunicare atat de apropiata nu ar trebui sa existe. Un prieten trebuie sa-si accepte tovarasul asa cum este si sa primeasca in schimb o relatie reciproca.