Monumentul nu este vizibil de la nivelul solului.

Cel mai mare monument Maya a fost descoperit in Mexic

O uriasa platforma de pamant, veche de 3.000 de ani, acoperita de o serie de alte structuri arhitectonice, incluzand o piramida de 14 metri inaltime, a fost identificata ca fiind cea mai veche si cea mai mare constructie monumentala descoperita vreodata in Mexic.

Cultura Maya a construit state-oras in Mexic, Guatemala si Belize timp de secole, dar abia acum incepem sa apreciem cat de extinsa a fost civilizatia mayasa si cat de mult si-au lasat amprenta fermierii si inginerii mayasi pe teritoriul Americii Centrale.

Monument neobservat timp de mii de ani

Aceasta este cea mai recenta descoperire, ce sustine viziunea emergenta ca unele dintre cele mai vechi structuri construite in regiunea Maya au fost semnificativ mai mari decat cele construite un mileniu mai tarziu, in perioada clasica Maya (250-900 d.Hr.), cand imperiul a fost la apogeu. Descoperirea a avut loc in statul Tabasco, pe locul numit Aguada Fenix, la aproximativ 1370 kilometri est de capitala Mexico City.

Inca din anul 2017, cercetatorii au efectuat un sondaj LiDAR care a detectat platforma si cel putin noua cai navigabile ce au dus la aceasta. Tehnologia laser inovatoare LiDAR este de obicei folosita la aeronave, dar in acest caz a dezvaluit o descoperire uimitoare, ramasa neobservata la o vedere simpla, in tinuturile statului Tabasco timp de milenii.

Oare de ce un monument atat de mare, ca cel de la Aguada Fenix nu a fost identificat mai devreme?

„Intr-adevar, este destul de greu de explicat, dar atunci cand mergi pe sit, nu iti dai seama foarte mult de enormitatea structurii”, spune arheologul Takeshi Inomata de la Universitatea din Arizona, autorul principal al descoperirii. Constructia initiala a platformei se crede ca a inceput in jurul anului 1.000 i.Hr., pe baza datarii cu radiocarbon a carbunelui gasit in interiorul complexului arheologic.

Platforma masoara 1400 metri in lungime

Absenta unor cladiri anterioare cunoscute la Aguada Fenix sugereaza ca cel putin pana in acea perioada, oamenii care au trait in regiune s-au relocat in tabere temporare pentru a vana si a strange mancare. Asta a determinat cercetatorii sa explice cum si de ce bastinasii au decis brusc sa construiasca o structura atat de masiva si permanenta.

Arheologul Inomata estimeaza ca volumul total al platformei si al cladirilor de sus este de cel putin 130 de milioane de metri cubi, ceea ce inseamna ca este mai mare chiar decat Keops, cea mai mare piramida egipteana. El a mai calculat ca ar fi fost nevoie de 5.000 de oameni ce au prestat mai bine de sase ani de munca, cu norma intreaga.

Platforma descoperita este lunga de 1,4 kilometri lungime, lata de 400 metri si are intre 10 si 14 metri inaltime maxima.