Pneumotoraxul in medicina este o afectiune patologica caracterizata prin acumularea de aer intre peretele toracic si plamani. In acest caz, acesta din urma poate fi imaginat ca un balon plasat in vid. Suferind de pneumotorax, aerul patrunde liber in cavitatea pleurala, deplasand astfel organele mediastinale catre partea contralaterala. Plamanul se prabuseste complet atunci cand presiunea din cavitatea pleurala creste foarte mult.

Pneumotoraxul pulmonar se poate dezvolta spontan chiar si la persoanele care nu sufera de patologii ale sistemului respirator. In aceasta situatie, se vorbeste despre pneumotorax primar. Cel secundar apare in prezenta oricarei boli pulmonare.

Motivele dezvoltarii pneumotoraxului

Acestea pot fi impartite conditionat in doua tipuri: leziuni mecanice ale plamanilor si ale pieptului; boli ale plamanilor si ale cavitatii toracice.

Primele sunt reprezentate de:

  1. leziuni deschise si inchise;
  2. complicatii dupa masuri diagnostice si terapeutice (de exemplu, punctie, insertie de cateter);
  3. pneumotorax provocat artificial (necesar pentru diagnosticul si tratamentul tuberculozei).

Al doilea tip de cauze include boli de natura specifica si nespecifica.

Tipuri de pneumotorax

Pneumotoraxul in medicina este o afectiune patologica caracterizata prin acumularea de aer intre peretele toracic si plamaniPatologia este clasificata in mai multe tipuri in functie de origine, metoda de distributie, volumul de aer continut, prezenta complicatiilor, contactul cu mediul extern.

In functie de origine:

  • Pneumotorax spontan. Apare foarte repede dupa o incalcare a integritatii plamanilor. Acest tip poate fi primar, secundar si, de asemenea, recurent;
  • Pneumotorax traumatic. Se dezvolta din cauza leziunilor inchise si deschise (fara deteriorarea pielii; rani prin impuscare, respectiv cu cutitul), provocand o ruptura a organului respirator;
  • Pneumotorax artificial. Este o consecinta a introducerii aerului in cavitatea pleurala avand ca scop diagnosticul.

In functie de volumul de aer, patologia este clasificata in: cea limitata (plamanul partial se prabuseste) si completa sau totala (organul este comprimat complet).

Dupa tipul de raspandire, boala poate fi unilaterala, cand cade doar o parte a organului pereche si bilaterala, cand ambele parti ale acestuia sunt comprimate. In acest din urma caz, starea persoanei este critica si duce adesea la moarte.

In functie de prezenta complicatiilor:

  1. necomplicat;
  2. complicat, care este insotit de emfizem, sangerare si pleurezie.

In functie de contactul cu mediul extern: deschis si inchis.

  • Cand se vorbeste de pneumotorax deschis, exista o gaura in peretele pieptului. Prin acesta, are loc sangerarea aerului patologic, acesta circula liber in timpul inhalarii si expiratiei. Cand plamanul este deschis, se observa o prabusire a plamanului, acesta este oprit din procesul de respiratie, schimbul de gaze nu are loc in el si sangele nu poate fi imbogatit cu oxigen.
  • Cand se vorbeste de pneumotorax inchis, cavitatea pleurala nu este in contact cu mediul extern, volumul de gaz nu creste. Aceasta patologie are cursul cel mai usor si o cantitate mica de aer se poate dizolva singura.

Pneumotoraxul tensionat sau valvular este reprezentat de o acumulare progresiva de aer in cavitatea pleurala. Acest tip are loc in timpul formarii structurii valvei a plamanului, atunci cand aerul intra doar intr-o singura directie – la inhalare. Cand expiri, aerul nu iese, acumulandu-se constant. Pneumotoraxul valvular provoaca o acumulare constanta de aer. De asemenea, este insotit de oprirea plamanului din procesul de respiratie, iritarea terminatiilor nervoase ale pleurei, o crestere a presiunii, deplasarea organelor mediastinale, distrugerea vaselor mari, soc pleuropulmonar si insuficienta respiratorie.

Tipurile de patologie enumerate mai sus pot duce la consecinte grave, de aceea este necesar sa se ofere victimei ingrijiri medicale calificate cat mai curand posibil.

Simptome pneumotorax

Manifestarile bolii provin in primul rand din mecanismul aparitiei acesteia, din cauza, precum si din gradul de colaps pulmonar.

Starea patologica se face mai intai simtita cu o durere ascutita care apare la tuse, la efort fizic, dar poate aparea fara un motiv aparent. De obicei, simptomele se agraveaza atunci cand pieptul se misca. O persoana incepe sa respire mai superficial si, in consecinta, mai des. Apoi respiratia devine dificila, exista tuse uscata, respiratie scurta, senzatie de lipsa de aer. Pielea fetei devine palida, albastruie.

Diagnosticul patologiei

Acest proces consta intr-o examinare initiala, care permite identificarea simptomelor caracteristice ale tulburarii. In plus, este necesar sa se efectueze o examinare cu raze X. Imaginea va permite determinarea zonei cu probleme si gradul de deplasare a organelor mediastinale.
De asemenea se efectueaza si punctia pentru diagnosticare.

Tratamentul pneumotoraxului. Cum sa acordati primul ajutor victimei?

Aceasta afectiune este patologica si necesita asistenta medicala imediata. In primul rand, victima trebuie sa fie linistita, apoi trebuie sa i se furnizeze oxigen si apoi este chemat un echipaj medical de urgenta.

Aplicarea unui pansament ocluziv trebuie efectuata in caz de pneumotorax deschis. Pentru a face acest lucru, veti avea nevoie de un servetel antiseptic, steril, material etans la aer, tampoane de bumbac, bandaj. Mai intai trebuie sa oferiti victimei o pozitie pe jumatate asezata, linistiti-o. Apoi puneti manusi de cauciuc, tratati pielea din jurul gaurii cu o solutie antiseptica.

Aceasta este urmata de aplicarea de servetele sterile. Materialul de pansament este fixat cu mai multe runde de bandaj. Deasupra, trebuie sa puneti un material etans si sa-l fixati din nou cu un bandaj.

Singurul lucru necesar pentru un pansament ocluziv este un material etans care sa nu permita patrunderea aerului.

Apoi este necesara o punctie pleurala pentru a scapa de gazul liber si pentru a extinde corect plamanul.

Consecintele acestei patologii

De regula, in absenta complicatiilor, rezultatul este unul favorabil, dar exista o probabilitate de recidiva. Complicatiile pneumotoraxului apar in 50% din cazuri. De obicei, pacientii au urmatoarele complicatii:

  • pleurezie exudativa;
  • hemopneumotorax;
  • empiem al pleurei;
  • plaman rigid;
  • insuficienta respiratorie acuta;
  • emfizem.

Nu exista masuri eficiente pentru prevenirea acestei patologii.

Singurul lucru care poate ajuta este reprezentat de vizitele regulate la medicul specialist daca aveti boli pulmonare. Persoanele care au suferit de aceasta boala ar trebui sa evite activitatea fizica intensa si, de asemenea, sa fie testati pentru tuberculoza.