Nu e nici o indoiala in faptul ca traim intr-o societate informationala, iar calculatoarele sunt prezente in viata noastra, in toate domeniile si activitatile noastre

Calculatoarele sunt de neinlocuit in societatea actuala

Calculatoarele de astazi sunt mult mai mult decat niste computere electronice. Resursele informationale de pe Internet sunt folosite in procesul de educatie; cititoarele de coduri de bare din supermarket citesc codul de bare al produsului achizitionat; calculeaza contul nostru bancar; centrele de telefonie computerizate monitorizeaza si distribuie numeroase apeluri in intreaga lume in fiecare secunda care trece; ATM-urile ne permit sa efectuam operatiuni bancare etc.
Dar de unde vin toate aceste tehnologii?

Pentru a intelege pe deplin si pentru a aprecia valoarea calculatoarelor in viata si perspectivele noastre, este important sa intelegem evolutia dezvoltarii acestuia

Oamenii vechi au folosit degete, cochilii, margele, bastoane si alte obiecte pentru a desemna numere si a calcula sume si diferente. Astazi este dificil sa ne dam seama ca stramosii nostri au folosit pietre mici si alte obiecte ca denumiri numerice. Astfel de metode de calcul au introdus un fel de abstractizare elementara si oamenii au inceput sa-si dea seama ca o astfel de metoda nu a putut satisface nevoile lor in crestere.

Iar anii au trecut unul dupa altul. Istoria unui calculator este strans legata de incercarile unei persoane de a facilita automatizarea unor cantitati mari de informatii, inclusiv de cunostinte din diverse domenii. Calculatoarele pe care le vedem in jurul nostru apartin tehnologiilor generatiei moderne, care difera brusc de masinile uriase ale generatiilor anterioare, in primul rand pentru ca organizarea lor actuala corespunde in mare masura ideilor de creare a inteligentei artificiale, adica aceste masini noi au incredibila capacitate de a „gandi”. Deja implementarea acestora a fost facuta in multe domenii, inclusiv in institutiile de invatamant. Cea mai recenta revolutie a informatiilor scoate in evidenta noua industrie, adica industria informatiei referitoare la productia de noi mijloace tehnice, metode si tehnologii pentru producerea de noi baze de cunostinte pentru a imbunatati calitatea educatiei.