Acoperisul fotovoltaic inteliget are doua statii de incarcare.

Acoperisul fotovoltaic inteligent se pliaza in functie de lumina

Proiectat in Elvetia, acest acoperis fotovoltaic inteligent este pliabil, stiind exact momentul cand trebuie sa se extinda si apoi sa se retracteze, in functie de lumina naturala.

Acoperisul fotovoltaic inteligent acopera 150 de masini

Ne-am obisnuit deja cu panourile fotovoltaice instalate pe acoperisuri, dispozitive construite pentru a profita la maxim de energia termica oferita gratuit de soare, prin transformarea acesteia in energie electrica. Cu toate acestea, cel mai probabil nu am vazut inca un acoperis inteligent, care stie cand sa se deschida si sa se inchida singur.

Impreuna cu telecabina Jakobsbad-Kronberg AG, compania elvetiana SAK (St. Gallisch-Appenzellische Kraftwerke), a construit un acoperis fotovoltaic retractabil. Mai simplu spus, acest acoperis inteligent se extinde atunci cand soarele este pe cer si se retrage in momentul in care lumina zilei incepe sa se estompeze.

Compania a finalizat sistemul in primavara anului 2020. Acoperisul, avand o suprafata de 4.000 metri patrati, acopera parcarea Kronbergbahn, asa cum este denumita statia locala a telecabinei,  dispunand de doua statii de alimentare cu energie electrica, acoperisul pliabil fiind capabil sa acopere parcarea ce are o capacitate de 150 masini.

660 de panouri fotovoltaice isi asteapta clienti

Sistemul mentionat mai sus include 1.320 de panouri fotovoltaice si genereaza aproape 350 MWh in fiecare an. In incercarea de a obtine un profit din acesta si de a-si extinde afacerile, cele doua companii sunt in cautare de investitori. 330 de panouri sunt deja utilizate de SAK si Kronbergbahn AG, iar alte 660 dintre ele sunt gata sa fie autorizate in curand pentru clientii interesati. Acordul de licenta este un contract pe termen lung, de 15 ani.

Beneficiile acestui proiect au fost prezentate investitorilor in mai multe moduri. Cel mai benefic avantaj, in afara de licenta sa pe termen lung, este faptul ca sistemul produce energie electrica verde, exclusiv din surse regenerabile. Ca zona de munte si de agrement, Kronberg este o destinatie populara pentru turisti si localnici.

Acoperisul fotovoltaic pliabil emana un caracter extrem de inovator pentru regiunea turistica Appenzellerland, dupa cum Thomas Bischofberger, presedintele Consiliului de administratie al telecabinei aeriene Jakobsbad-Kronberg AG, a declarat presei locale: „Cu acest acoperis pliabil, putem oferi oaspetilor nostri care ajung aici cu masina electrica si mai mult confort. Ma bucur, de asemenea, ca Kronbergbahn, in cooperare cu SAK, a reusit sa realizeze aceasta centrala unica si a dat un exemplu pentru implementarea strategiei energetice gandite pana in 2050.”