Sarea este un element necesar si, in acelasi timp, o componenta populara a dietei umane. Potrivit expertilor, sodiul este considerat un element biologic important; fara acesta, functionarea normala a corpului este imposibila. Sodiul este necesar pentru ca o persoana sa participe la procesele de metabolism celular, ajuta la mentinerea echilibrului apa-sare si regleaza activitatea sistemului nervos. Corpul in sine contine deja sare – parte in oase, parte in lichide, muschi si tesuturi nervoase. Un exces de sodiu duce la consecinte negative pentru organism, dar o respingere completa a sarii are un efect nefast asupra starii umane.
Nu trebuie sa renuntati cu totul la sare
Stiind despre pericolele excesului de sare, multe persoane iau o cale preventiva si refuza sa o consume totalmente. Dar nu este corect. Deci, cu o respingere completa a sarii in dieta, poate exista o deteriorare a starii de bine, aparitia senzatiei de greata, probleme digestive si o scadere a tensiunii arteriale.
De asemenea, refuzul de sare poate sa nu aiba cel mai bun efect asupra starii inimii si vaselor de sange, conform oamenilor de stiinta belgieni ce au efectuat un studiu la scara larga, ajungand la aceasta concluzie. La studiu au participat aproximativ trei mii de persoane cu varsta de peste 40 de ani. Potrivit rezultatelor acestuia, s-a dovedit ca acele persoane care aveau un nivel scazut de sodiu, adica cele care mancau putina sare sau deloc, erau de 4 ori mai predispuse sa moara din cauza bolilor de inima. Studii similare la scara larga au fost efectuate si de oameni de stiinta britanici si danezi, cu aceleasi rezultate.
De asemenea, confruntat cu o lipsa de sare in combinatie cu apa din organism, echilibrul electrolitic are de suferit, drept urmare nutritia creierului si a celulelor se poate deteriora. In plus, pe fondul lipsei de sare, se pot dezvolta crampe in stomac si slabiciune musculara. Daca este nevoie sa se abandoneze complet sarea in ceea ce priveste adaugarea de sare la alimente, este necesar sa se calculeze in mod exact cantitatea acesteia in alimente, precum si sa se aleaga optiuni pentru un inlocuitor adecvat, de exemplu, sa se foloseasca ierburi picante. Totusi, un exces de sare, dupa cum spun expertii, are un efect mult mai grav asupra unei persoane decat lipsa ei.
Cantitatea de sare din diverse alimente (g per 100 g produs)
Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), corpul uman are nevoie de 5 grame (g) de sare pe zi. De la 3,5 la 7 g este norma pentru o persoana sanatoasa. Beneficiile sau prejudiciile consumarii mai putin de 5 g de sare pe zi nu au fost stabilite, dar a existat o deteriorare a starii pacientilor cu insuficienta cardiaca atunci cand consuma sare de pana la 1-1,7 g pe zi.
Cand utilizati sare in dieta dvs., amintiti-va ca nu este vorba doar de adaugarea de sare la mese. Pentru a nu exagera si a nu folosi prea mult, trebuie sa monitorizati cu atentie nivelul de sare naturala, adica cel care este continut in produsele in sine. Este important sa intelegeti ca, pe langa sarea pe care o adaugam in prepararea anumitor feluri de mancare, sarea este deja continuta in unele alimente. Cea mai mica cantitate de sare se gaseste in legume si fructe proaspete (0,1 g la 100 g de produs), carne si peste neprelucrat (0,3 g). slanina si untura (3,5 g). Iata si alte cantitati de sare la 100 g de produs: maioneza si ketchup (2,5 si respectiv 2,4 g), branza (1,85 g), conserve (1,35 g), carnati (1,4 g), peste prelucrat (1,2 g) si paine (1,1 g).